La Vanguardia (Català-1ª edició)

Anticicló irlandès

- ESTAT DE LA MAR CONTAMINAC­IÓ ATMOSFÈRIC­A A BARCELONA Alfred Rodríguez Picó @AlfredRPic­o

Irlanda és un país amb poca insolació i pluges freqüents, però des del 9 de gener estan gaudint d’un anticicló persistent, sense pluges i generosa insolació. És tan extens que abraça bona part del continent, també a nosaltres. I el curiós és que no hi ha canvis, ni a curt ni a mitjà termini, potser ens n’anirem a finals de mes sense més dies de pluja que el del 5 de gener, un mes que pot ser molt sec i amb moltes hores de fred nocturn i amb pressions atmosfèriq­ues molt elevades. Que lluny queda aquell 30 de gener del 1986, quan Catalunya registrava una pressió de 973 mil·libars, gairebé 60 mil·libars menys que ara.

CATALUNYA

Lleugera retirada de l’anticicló cap a l’oest, permetent una entrada també discreta de vent del nord més fred. Sol, alguns núvols al Pirineu amb algun floc de neu a la cara nord, alguns núvols baixos a la Costa Central,

Jornada calcada a la d’ahir a la Mediterràn­ia occidental amb marejol generalitz­at i àrees locals de maror a la Costa Brava, nord de Menorca i l’Estret. Demà l’onatge anirà en aug

Meteoròleg

entrada de la tramuntana, temperatur­a en descens, però sense canvis a la costa de moment. Demà i el dissabte més fred en general, ambient de ple hivern, boires que es faran més persistent­s en zones baixes de l’interior. L’anticicló, més tossut que una banya de marrà, continuarà més dies.

ESPANYA I EUROPA

L’entrada freda d’Escandinàv­ia es desplaçarà demà a l’est del continent, dissabte assolirà Grècia i diumenge a Turquia amb fred i nevades, a la resta del continent més anticicló. A Espanya gir del vent al nord provocant algun plugim al Cantàbric, alguna lleugera nevada a la cara nord del Pirineu i intervals de núvols entre avui i demà a les Balears i sud-est. Sol a la resta. Temperatur­a en descens al Cantàbric, més acusat entre divendres i dissabte a la meitat nord i est. Sense pluges a la vista, la sequera va guanyant punts al centre i sud d’Espanya.

Refresquem la memòria meteorològ­ica. Per aquestes dates de fa cinc anys teníem una entrada freda i seca a Catalunya. Quan va assolir ell sud d’Espanya, es va gestar una borrasca davant les costes murcianes, barrejant-se l’aire fred amb el vent de llevant. El resultat van ser unes nevades insòlites (des del 1983 no ho feia) a la costa d’Alacant i Múrcia. Nevava a Llorca, Cartagena o la Manga del Mar Menor.

Gener del 2017

ment. A l’Atlàntic continua la mar poc alterada amb onades de 2 metres de mitjana en conjunt, excepte a Galícia i nord de les Canàries on puntualmen­t es podran assolir 3 metres d’altura.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain