La Vanguardia (Català-1ª edició)

Màlaga i Sant Sebastià seran els venedors del cinema espanyol al món

-

Gran posada en escena –tot un cinema, el Doré, seu de la Filmoteca Espanyola– per presentar un projecte cultural i econòmic estratègic: la promoció internacio­nal del cinema i de l’audiovisua­l espanyol, a la qual a partir d’ara es dedicaran molts més diners i tindrà dos hubs clars, els festivals de Màlaga i de Sant Sebastià. Els alcaldes de totes dues ciutats, el popular Francisco de la Torre i el penabista Eneko Goia, van pujar ahir a l’escenari amb el ministre de Cultura Miquel Iceta i la vicepresid­enta Nadia Calviño en un acte que va mostrar unió absoluta.

De fet, Calviño va concloure afirmant que “l’experiènci­a ens mostra que els espanyols, quan tenim actius, tenim passió com la que hem vist avui i tenim recursos financers, som imparables”.

El projecte, que no és nou, però sí que disposa ara de molts més diners, es deia Spanish Screenings i a partir d’ara serà Spanish Screenings XXL. I es va presentar ahir, com va recordar el ministre Iceta, tot just una estona després que se sabés que dues pel·lícules espanyoles, Alcarràs, de Carla Simón, i Un año, una noche, d’Isaki Lacuesta, havien estat selecciona­des per competir a la pròxima Berlinale, cosa que no passava, va dir, des del 1997. “Destinarem més de 4 milions per a aquesta iniciativa i més de 20 en promoció i enfortimen­t de la indústria audiovisua­l”, va anunciar Iceta, i va reconèixer “l’esforç de la vicepresid­ència primera del Govern central”. “Alguns ministres s’han compromès amb la indústria audiovisua­l i ella és un d’aquests claríssims exemples. Valora la cultura en el que és, la projecció de la creativita­t, i la considera part del nostre potencial econòmic”, va apuntar.

El director del Festival de Màlaga, Juan Antonio Vigar, en una trobada dedicada al cinema espanyol que va mantenir a pols els Spanish Screenings quan va arribar la crisi econòmica, va assenyalar que la nova aposta econòmica permetrà arribar a nous agents i camps, des de les plataforme­s fins a la creació digital, i augmentarà la presència de com

Calviño, Iceta i els alcaldes de Màlaga i Sant Sebastià mostren unitat total en el projecte de promoció

pradors internacio­nals. José Luis Rebordinos, que dirigeix el Festival de Sant Sebastià, va assenyalar que es coordinen amb Màlaga i que és molt important per al cinema espanyol tenir dos espais de promoció. A la capital donostiarr­a hi haurà jornades d’atracció de potents inversors internacio­nals i es posaran en relleu les noves tecnologie­s aplicades a l’audiovisua­l. A més, el pla global preveu una parada anual en un mercat estratègic per al sector en països d’Europa de l’Est i Àsia. ●

 ?? ALBERTO ORTEGA / EP ?? Nadia Calviño en la presentaci­ó
ALBERTO ORTEGA / EP Nadia Calviño en la presentaci­ó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain