La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rembrandt fa escala al paradís

Els Països Baixos compraran una obra del mestre barroc mitjançant una operació en territoris fiscals opacs

- BEATRIZ -AVARRO

El banderer “torna a casa després d’un viatge de diversos segles”, ha celebrat el Govern neerlandès després d’aconseguir el suport del Senat per adquirir l’obra de Rembrandt a la família Rothschild. Actualment es troba a París però abans de tornar als Països Baixos farà escala a diversos paradisos fiscals al Carib i el Pacífic.

La dada ha sortit a la llum durant el debat parlamenta­ri celebrat aquesta setmana a la Haia.

Malgrat que les dues cambres han donat finalment llum verda a l’adquisició, el fet que es materialit­zi a través d’un paradís fiscal –el propietari formal de l’obra és un fideïcomís situat a les illes Cook la matriu del qual, per la seva banda, té la seu a Saint Vincent i les Grenadines– ha afegit una polèmica més a l’operació.

Tant la tela pròpiament dita com el preu (175 milions d’euros, a dividir entre el Govern, que aportarà 150 milions, i el Rijksmuseu­m i l’Associació Rembrandt, que pagaran la resta) i el moment en què es farà la compra ja havien suscitat crítiques i dubtes durant els últims mesos. Realment és un autoretrat de Rembrandt? Val tants diners com demanen els propietari­s? És la prioritat adequada en aquest moment de crisi per part del Ministeri de Cultura?

Sovint es presenta El banderer com un autoretrat del pintor, representa­nt el portador de la bandera que va dirigir les tropes a la guerra dels 80 anys que va conduir a la independèn­cia dels Països Baixos el 1648, però des de fa dècades els grans experts en el mestre del barroc no es posen d’acord sobre la qüestió. Hi ha arguments i especulaci­ons per a tots els gustos, recorda el diari NRC.

L’obra, considerad­a l’embrió de La ronda de nit, des del 1636 és en mans de col·leccionist­es privats i des de mitjans del segle XIX és propietat de la branca francesa de la família Rothschild. El 2018 van decidir vendre-la. L’Estat francès, que la considerav­a un Tresor Nacional, va decidir no aprofitar el seu dret prioritari a adquirir-la i l’obra va sortir al mercat. No se sap quants compradors van sorgir però la Haia va arribar a un acord per comprar-la a la família.

Els tràmits legals, la pandèmia, les eleccions als Països Baixos i el llarg procés de formació de Govern han fet que el moment de segellar l’adquisició arribi ara, després de gairebé dos anys de pandèmia. Diversos partits de l’oposició han criticat la decisió i han recordat els greus problemes que travessa el sector creatiu, subjecte actualment a dures restriccio­ns, en especial els treballado­rs autònoms.

El senador independen­t Henk

Otten, exmembre del partit populista Fòrum per a la Democràcia, va retreure dimarts a la coalició de Govern, acabada de constituir, que digui que lluita contra l’evasió fiscal i alhora tanqui una operació amb un fons que, segons ha contrastat amb els papers de Panamà, opera en aquest tipus de territoris. “Com encaixa aquesta transacció amb la política del Govern de lluita contra l’evasió fiscal?”, va plantejar a la ministra de Cultura, la progressis­ta Gunay Uslu, a qui va preguntar si té la certesa que estan comprant el quadre a la persona correcta.

El Govern va respondre que ha “establert legalment” el venedor com a legítim propietari de l’obra i

La compra de la tela, propietat de la família Rothschild, passarà per les Illes Cook, Saint Vincent i les Grenadines

‘El banderer’, que costarà 175 milions d’euros als Països Baixos, s’exhibirà al Rijksmuseu­m

tot i que va confirmar que l’operació es farà a través d’un fideïcomís, va treure ferro a aquest punt al·legant que no té relació amb els Països Baixos. Uslu va admetre que el moment actual és “incòmode” però va defensar que és una ocasió única per aconseguir la pintura, “indissolub­lement lligada a la història dels Països Baixos”. El tracte es tancarà en quatre setmanes. El destí final de l’obra serà el Rijksmuseu­m d’Amsterdam però abans farà una gira per províncies per donar oportunita­t de veure-la a tots els ciutadans. ●

 ?? RIJKSMUSEU­M ?? El banderer de Rembrandt
RIJKSMUSEU­M El banderer de Rembrandt

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain