La Vanguardia (Català-1ª edició)

El millor ‘freeride’ arriba a Baqueira

La competició internacio­nal, Freeride World Tour, s’estrena a Espanya

- Lanieve@lavanguard­ia.es PORTUGAL RA

El Freeride World Tour (FWT) arriba per primera vegada a una estació espanyola, concretame­nt a l’aranesa Baqueira Beret entre el 22 i el 28 de gener. La prova, amb la participac­ió dels espanyols Aymar Navarro, Abel Moga, Núria Castán i Pau Riba, es consolida com la competició de fora pista més extrema i espectacul­ar del panorama internacio­nal.

L’FWT, el referent mundial de les millors figures internacio­nals en esquí i snow, arriba a Baqueira Beret amb 44 esportiste­s selecciona­ts de 14 països. La cita inaugural donarà el tret de sortida aquest dissabte, 22 de gener, en l’àrea de Baciver o cara nord de l’estació. Malgrat això, la primera prova del FWT té fins a una setmana de demora per neu o risc d’allaus a fi d’avalar la seguretat dels riders.

Els corredors s’ho juguen tot a una carta durant la prova. Només tindran una baixada, que serà valorada pels jutges. No hi ha ni portes ni cronòmetre ni reconeixem­ent del terreny, tan sols una inspecció visual. La puntuació va de 0 a 100 punts a partir d’una mitjana de les valoracion­s dels tres jutges de l’esdevenime­nt, pel que fa a la línia, els salts, la fluïdesa, el control i la tècnica.

La carta espanyola està encapçalad­a per Aymar Navarro. L’aranès, bomber de professió, aconseguei­x el somni de córrer a casa. Després d’obtenir la setena plaça la temporada passada, tercer al podi de Verbier, afirma que “és un somni poder esquiar amb els millors del món a l’FWT aquí; a més, posa al mapa el poder de muntanyes que tenim”. Abel Moga, aranès de 20 anys, s’ha classifica­t per primera vegada en l’FWT, per les victòries en dues competicio­ns 4 estrelles del Qualifer. En el seu palmarès consta un bronze al Mundial júnior i un segon lloc en el circuit d’aquesta franja d’edat.

L’snowboarde­r Pau Riba (18 anys), segona posició al Freeride Junior World Championsh­ip, s’estrena com a WildCard, com Núria Castán, que al Freeride World Qualifier ja s’ha estrenat amb diferents podis.

L’FWT, amb parades des del 2008 en diferents estacions d’Europa i els Estats Units, arriba per primera a Baqueira Beret, una oportunita­t que li atorga una dimensió internacio­nal, tant per la qualitat de la neu com de la muntanya. Després de la cita aranesa, el circuit es traslladar­à a Ordino Arcalís (Andorra), Kicking Horse Golden (Canadà), Fieberbrun­n (Àustria) i Verbier (Suïssa). ●

Aymar Navarro, setè l’any passat a l’FWT, és l’aposta estatal més important, sense obviar la jove promesa Abel Moga

Sierra de Béjar

Tanc -

San Isidro

Tancada -

Navacerrad­a

Trepitjada 10 / 50 c

Sierra Nevad

Pol 20 / 10

Tancada -

Valdezcara­y ambre ura cm a

Tancada -

Dura 10 / 190 cm

Valdelinar­es

Humida 40 / 120 cm

 ?? ??
 ?? AYMAR  A ARR ?? L’aranès Navarro en competició
AYMAR A ARR L’aranès Navarro en competició
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain