La Vanguardia (Català-1ª edició)

Griffiths: “La transforma­ció de l’automoció és ara o mai”

El nou president d’Anfac demana incentius per vendre elèctrics

-

El conseller delegat de Seat i Cupra, Wayne Griffiths, va prendre ahir possessió del seu càrrec com a president de l’associació de fabricants Anfac, amb una encesa crida a passar a l’acció. “La transforma­ció del sector de l’automoció és ara o mai”, va assegurar en una trobada amb periodiste­s que es va celebrar a Madrid juntament amb el seu predecesso­r en el càrrec, José Vicente de los Mozos, president de Renault Espanya.

Griffiths va apostar per enfocar els reptes del sector i del seu mandat al capdavant d’Anfac amb un esperit positiu. “La transforma­ció digital a què ens enfrontem es pot veure com un problema per mantenir el lideratge espanyol al sector, però també com una oportunita­t per guanyar fins i tot més pes”, va assegurar.

És l’única opció perquè, segons la seva opinió, “Espanya no pot permetre’s ser a la cua de l’electrific­ació a Europa, ni tampoc quant a les inversions que es realitzara­n per part dels fabricants. No hi ha pla B ni per a la indústria ni per a les empreses”, va advertir. Perquè, segons el conseller delegat de Seat, el debat sobre si el procés d’electrific­ació de l’automòbil pot danyar l’actual indústria espanyola o reduir llocs de treball és estèril. Si Espanya no s’adapta en condicions de competir el resultat serà el final de la indústria de l’automoció. Per abordar aquest ambiciós repte, Griffiths considera imprescind­ible que els plans de transforma­ció del sector deixin d’enfocar-se en els reptes de l’objectiu final i fixar metes a mitjà i curt termini que permetin tenir més control de l’avenç del procés.

“Els fons europeus ens obren l’oportunita­t d’avançar en competitiv­itat fins al nivell d’altres països europeus”, va assegurar. Però no només és una qüestió dels diners que arriben, sinó, sobretot, que els diners es vagin invertint ja en els projectes més transforma­dors. “El 2025 és demà”, va advertir, mentre va reclamar un “millor tracte fiscal al sector per incentivar el canvi entre els consumidor­s”.

Com a portaveu d’Anfac, va assegurar que enfocarà el seu mandat, que en principi és per dos anys, a generar la confiança necessària perquè el país “es convenci que la transforma­ció és possible”. I ho farà no només amb l’objectiu de mantenir l’actual posició que ocupa com a fabricant europeu, sinó “per ampliar-la” apostant per canvis en tota la cadena de valor del vehicle elèctric, que és molt diferent de la del vehicle de propulsió.

Així mateix, va confirmar que continuarà la tasca iniciada per José Vicente de los Mozos a Anfac per unir totes les veus del sector. “És una estratègia que ens vam marcar quan vaig accedir al càrrec i amb l’arribada de la crisi s’ha demostrat que dona bons resultats”, va assegurar el ja expresiden­t de la patronal de fabricants, José Vicente de los Mozos.

Aquesta mateixa única veu és la que reclamen tots dos per a la seva interlocuc­ió amb el Govern d’Espanya i per potenciar la col·laboració publicopri­vada que necessita la transforma­ció del sector, malgrat que tots dos asseguren que “hi ha una bona interlocuc­ió”. Una sintonia que ahir es va reflectir amb la felicitaci­ó del president del Govern central, Pedro Sánchez, a través del seu compte de Twitter al nou president d’Anfac juntament amb un agraïment al president sortint: “Compartim la missió de convertir aquest sector estratègic en un projecte-país, avançant cap a la mobilitat sostenible i la digitalitz­ació. Gràcies, José Vicente de los Mozos, per la teva feina”, va publicar Sánchez. ■

“Espanya no pot permetre’s ser a la cua d’electrific­ació a Europa; no hi ha pla B”, assegura

 ?? ANMA  U CH ?? Wayne Griffiths va alertar que si a Espanya el sector no afronta els canvis, podria desaparèix­er
ANMA U CH Wayne Griffiths va alertar que si a Espanya el sector no afronta els canvis, podria desaparèix­er

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain