La Vanguardia (Català-1ª edició)

Catalunya executa el 21% dels fons europeus Next Generation rebuts

La Generalita­t es queixa que té poc marge de maniobra en el repartimen­t

- Onrcelonn

La Generalita­t ha adjudicat ara per ara el 21% dels fons europeus Next Generation que han arribat a Catalunya. Dels 1.4191 milions d’euros rebuts l’any passat s’han dut a terme un total d’11 convocatòr­ies, amb la qual cosa s’han executat uns 311 milions, van explicar fonts del Departamen­t d’Economia, que és el responsabl­e de la gestió dels recursos.

El repartimen­t dels ajuts europeus està sent a tot Espanya molt més lent del que es pensava quan es va aprovar el programa. Des del Departamen­t d’Economia van recordar que aquesta adjudicaci­ó de recursos s’ha dut a terme malgrat que el 85% dels ingressos van arribar el mes de desembre passat.

Economia confia a accelerar el procés d’assignació de recursos en les properes setmanes. El fet que s’obri una convocatòr­ia no significa que ja hagi arribat a les empreses, sinó que ja és possible reclamar els fons. De fet hi ha programes que es prolonguen mesos o fins i tot anys com el Moves III, que incorpora incentius a la mobilitat elèctrica.

La secretària d’Afers Econòmics i Fons Europeus de la Generalita­t, Matilde Villarroya, va comparèixe­r ahir telemàtica­ment al Parlament per donar compte dels fons. Villarroya va lamentar que els fons assignats no són suficients per cobrir els plans dissenyats pel Govern. Es va queixar del baix nivell de maniobra de la Generalita­t: “Volem decidir les actuacions que més s’adeqüen al nostre territori”, va dir. “Des del Govern espanyol ens donen el paper de mer executor”, va lamentar. Villarroya va insistir en el fet que el marge de maniobra és molt petit i que poden arribar a perdre els ajuts perquè algunes de les propostes del Govern central “xoquin” amb programes de la Generalita­t.

Aquest any Economia preveu rebre any un total de 2.742,4 milions dels fons europeus Next Generation. Aquesta quantitat inclou els 2.142,4 milions d’euros ja recollits en els pressupost­os de la Generalita­t per a aquest any i uns altres “600 milions addicional­s provinents de conferènci­es sectorials” que el Govern estima que rebrà al llarg del 2022.

A part d’aquestes convocatòr­ies que ha gestionat la Generalita­t, el Govern espanyol a través dels seus ministeris ha transferit directamen­t 203,7 milions a diverses entitats. Entre els beneficiar­is hi ha el Sincrotró Alba (7,5 milions), el Barcelona Supercomut­ing Center (18,7 milions) o el Centre Tecnològic de Telecomuni­cacions de Catalunya.

D’altra banda, ahir la Sindicatur­a de Comptes va informar que després d’analitzar els comptes de la Generalita­t a 31 de desembre del 2019 la situació financera era “delicada” ja que “el romanent de tresoreria i els fons propis eren negatius, l’endeutamen­t financer elevat i perquè existeixen compromiso­s de despeses adquirits amb càrrec en exercicis futurs”. A final d’any, el romanent de la Generalita­t era negatiu en 4.066,6 milions d’euros, el doble que 12 mesos abans.

L’informe constata que les liquidacio­ns del pressupost de la Generalita­t, del CatSalut i de les entitats autònomes de caràcter administra­tiu “no inclouen una part de la despesa realitzada durant l’exercici 2019 per falta de crèdit pressupost­ari suficient”. En aquest sentit la Sindicatur­a adverteix que “la despesa efectivame­nt realitzada durant l’exercici 2019 i no registrada en el pressupost va ser de 2.654,93 milions d’euros, amb un increment de 629,14 milions respecte a la despesa desplaçada a l’exercici del 2018”. ●

La Conselleri­a d’Economia confia a rebre aquest any 2.742 milions addicional­s de fons europeus

 ?? Redac óBdrelc ?? El Sincrotró Alba és un dels projectes que han rebut ajuts
Redac óBdrelc El Sincrotró Alba és un dels projectes que han rebut ajuts

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain