La Vanguardia (Català-1ª edició)

Repsol lidera un consorci per invertir 3.230 milions en hidrogen verd

-

Repsol va presentar ahir el consorci Shyne (Spanish Hydrogen Network), un projecte per liderar el desenvolup­ament de l’hidrogen renovable a Espanya a través de la mobilitzac­ió d’una inversió total de 3.230 milions d’euros. Repsol lidera el projecte, al qual destinarà uns 2.250 milions d’euros.

Juntament amb la petroliera que presideix Antoni Brufau, cinc companyies més actuen com a promotores de la iniciativa. Es tracta d’Alsa, Bosch, Celsa, Enagás, Scania i Talgo, que són líders als seus sectors. Hi ha uns altres 26 socis, entre els quals figuren associacio­ns, companyies públiques i privades, centres tecnològic­s i universita­ts, que exerciran un paper de col·laboradors dels projectes.

L’objectiu és promoure projectes d’hidrogen verd en tots els àmbits de l’economia espanyola i fomentar una descarboni­tzació a través d’aquest vector energètic, clau en la transició energètica.

En l’acte de presentaci­ó, que va comptar amb la presència de la secretària d’Estat d’Energia, Sara Aagesen, i el secretari general d’Indústria i Pime, Raül Blanco, el conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, va qualificar Shyne com una iniciativa “molt motivadora” que “permetrà unir capacitats, ajuntar forces i contribuir amb més sinergies” a assolir l’objectiu de la descarboni­tzació al país.

A més, va destacar la capacitat vertebrado­ra del projecte, amb presència en una desena de comunitats autònomes, i va assenyalar que permetrà a Espanya aprofitar la seva capacitat tecnològic­a i industrial “per ser líder a nivell europeu” en el desenvolup­ament de l’hidrogen verd. Es preveu que generi més de 13.000 llocs de treball, “la major part industrial­s, que són més estables, més ben pagats i més resilients”, va afegir Imaz.

“Per assolir la neutralita­t climàtica no hi ha només un camí, hi ha moltes vies, i l’hidrogen renovable apareix com una via clara, la millor solució en un futur per al transport pesant i la indústria”, va assenyalar.

Entre els objectius del consorci destaca l’ambició d’assolir una capacitat instal·lada de 500 MW el 2025 i de 2 GW el 2030, la qual cosa suposa la meitat de l’objectiu marcat en el full de ruta de l’hidrogen publicat pel Govern d’Espanya. ●

Enagás, Celsa, Bosch, Scania i Talgo actuen també com a promotores junt amb la petroliera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain