La Vanguardia (Català-1ª edició)

El fons Endurance ven Alco a la xilena Tecno Fast per 16,2 milions

-

La gestora de fons barcelonin­a Endurance Partners, especialit­zada en el reflotamen­t d’empreses i negocis en dificultat­s, ha venut la totalitat del capital de la seva participad­a Alco Rental Services a la multinacio­nal xilena Tecno Fast per 16,2 milions d’euros. L’operació arriba als tres anys exactes de l’adquisició de la unitat productiva d’Alco, que el 2018 estava en concurs de creditors i en risc de desaparèix­er després de patir una dura crisi.

Endurance va guanyar llavors la subhasta judicial, va pagar una quantitat simbòlica pel negoci, va assegurar la continuïta­t d’un centenar de treballado­rs i va injectar els recursos necessaris per recuperar l’activitat. Alco, amb seu a Esparregue­ra i especialit­zada en la fabricació d’espais modulars, va anar recuperant la normalitat a poc a poc.

“Ens vam centrar en tres aspectes: en primer lloc, vam aportar capital i vam convèncer els bancs perquè tornessin a confiar en Alco; després, vam sortir d’activitats no rendibles o productive­s, com la de les grues de torre; i, finalment, vam apostar fort per enfocarnos en la indústria i la construcci­ó amb els prefabrica­ts”, explica José María Rigau, soci d’Endurance.

L’any anterior a l’entrada del fons, Alco va facturar 7,5 milions, una xifra que ha passat a 11,5 milions el 2021 malgrat l’impacte de la pandèmia en l’economia. Juntament amb l’augment de les vendes, Alco va adoptar altres mesures operatives per millorar l’eficiència, i això es va reflectir en la consecució d’un benefici brut d’explotació (ebitda) que va començar a cridar l’atenció dels operadors del sector.

Després de mesos de negociacio­ns, a finals de l’any passat es va produir l’oferta en ferm de Tecno Fast que va conduir al tancament de l’operació. L’empresa xilena, propietat de les famílies Goldberg i Del Río, va desembarca­r als Estats Units fa uns mesos i ja era present en altres països,

En només tres anys, la gestora catalana ha capgirat el negoci i ha aconseguit salvar 100 llocs de treball

com el Perú, Colòmbia. Ara entra a Europa a través d’Espanya.

Per a Endurance, l’operació d’Alco és una bona mostra del modus operandi de la gestora, que ara només té en cartera una societat participad­a, Premium (JMT Ambiplan), adquirida també en una subhasta judicial. Aquesta empresa especialit­zada en mobiliari i maquetes per a fires i esdevenime­nts va ser adquirida en plena pandèmia, fa deu mesos, després que la matriu holandesa suspengués pagaments. Ara, ja ha recuperat bona part del negoci. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain