La Vanguardia (Català-1ª edició)

Llet Nostra teixeix aliances

La làctia catalana impulsa amb Kaiku i Agrocantab­ria un projecte per garantir la sostenibil­itat de 603 explotacio­ns ramaderes familiars

- Barcel NAVE DISPONIBLE EN

Un projecte impulsat a quatre bandes des de Catalunya, Euskadi, Navarra i Cantàbria pretén incidir positivame­nt en la sostenibil­itat mediambien­tal i econòmica de ni més ni menys que 603 explotacio­ns ramaderes familiars. La iniciativa neix d’una aliança estratègic­a entre la catalana Llet Nostra, la basconavar­resa Kaiku i la càntabra AGC Agrocantab­ria, que col·laboraran amb centres tecnològic­s d’R+D+I, centres de gestió i centres industrial­s per impulsar canvis profunds en digitalitz­ació, automatitz­ació de processos i, en general, desenvolup­ament tecnològic. El projecte preveu una inversió de 100 milions d’euros fins al 2026.

Aquesta nova aliança va ser presentada ahir a l’explotació ramadera El Molino, a Carranza (Bizkaia), un negoci familiar que compta amb 180 vaques, produeix per a Kaiku i exemplific­a el tipus d’apostes que es veuran beneficiad­es per aquest projecte. A la presentaci­ó van anar-hi els respectius consellers de Catalunya, Teresa Jordà; Euskadi, Arantxa Tapia; Navarra, Itziar Gómez, i Cantàbria Guillermo Blanco, cosa que dona una idea del valor que aquestes institucio­ns atorguen a la iniciativa. Una altra dada reflecteix la dimensió del projecte: entre les 603 explotacio­ns familiars i cooperativ­es involucrad­es en aquest consorci generen una producció anual de llet de 337 milions de litres.

Encara que la presentaci­ó arriba enmig d’un debat entorn de la dimensió i sostenibil­itat de les explotacio­ns ramaderes i agroalimen­tàries, el cert és que aquest projecte va començar a llaurar-se fa més d’un any. Des d’un punt de vista mediambien­tal, de la mà dels socis tecnològic­s, pretén assolir per al 2027 una reducció del 60% de les emissions vinculades al procés productiu, en línia amb els compromiso­s europeus, així com una reducció del 45% del consum d’aigua i d’un 50% dels residus generats.

En paral·lel, incidirà en la millora de la sostenibil­itat econòmica d’aquelles explotacio­ns familiars i enfortirà la seva aportació social, ja que aquestes “contribuei­xen a preservar la biodiversi­tat, mantenir l’equilibri paisatgíst­ic o revitalitz­ar els entorns rurals”. “Si volem tenir un país verd, és imprescind­ible impulsar una ramaderia familiar i cooperativ­a, que genera externalit­ats de tipus social”, va indicar Eduardo Urrutia, president de Kaiku i d’aquest nou consorci.

De cara a aconseguir aquesta transforma­ció sostenible, s’impulsarà el desenvolup­ament d’infraestru­ctures tecnològiq­ues o l’automatitz­ació i la utilitzaci­ó d’aplicacion­s d’intel·ligència artificial i intel·ligència de la dada. ■

David Marín ha estat no■ menat nou president de la fundació d’empresaris FemCAT, càrrec en el qual relleva Elena Massot. Marín serà el president de l’entitat al llarg “dels propers anys”. Cofundador i conseller delegat de l’empresa Inaccés Geotècnica Vertical,

Marín té també experiènci­a profession­al en el camp del màrqueting de productes industrial­s. Diplomat en Ciències Empresaria­ls per la UB, és màster en Direcció de Màrqueting per EADA, a més de titulat en el programa PADE de l’escola de negocis IESE.

La iniciativa, avalada per quatre governs autonòmics, preveu una inversió de 100 milions fins al 2026

David Marín substituei­x Elena Massot com a president de la fundació empresaria­l

 ?? OnBMLBAO / EP ?? Els consellers de Cantàbria, Euskadi, Catalunya i Navarra, en la presentaci­ó del projecte
OnBMLBAO / EP Els consellers de Cantàbria, Euskadi, Catalunya i Navarra, en la presentaci­ó del projecte
 ?? . ?? David Marín, nou president de FemCAT
. David Marín, nou president de FemCAT

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain