La Vanguardia (Català-1ª edició)

Europa ha de ser escoltada

- Jordi Juan Director

Els Estats Units i Rússia tornen a recórrer avui a la via diplomàtic­a a Ginebra per provar d’evitar un conflicte militar a Ucraïna. Les paraules de Joe Biden, anticipant una probable invasió russa, han servit per conscienci­ar l’opinió pública de la gravetat de la situació. Com escrivíem dissabte, no es tracta d’un guió d’una sèrie de ficció, sinó d’una situació de risc greu de contesa militar en ple segle XXI. Els pròxims dies seran crucials i seria important que les dues grans potències assumissin la necessitat d’incloure Europa en aquestes negociacio­ns. La mirada europea no té res a veure amb la nord-americana i la seva intervenci­ó pot ser útil perquè el diàleg arribi a bon port.

Així ho van exposar clarament ahir l’ambaixador alemany a Espanya, Wolfgang Dold, i el seu homòleg francès, Jean-Michel Casa, que van participar en un debat de Barcelona Tribuna, organitzat per La Vanguardia, Amics del País i AEDE. Tots dos van coincidir en el fet que s’ha de dialogar molt amb Rússia i que Europa té uns interessos geoestratè­gics que ha de protegir que no tenen res a veure amb els objectius que puguin tenir elsEUA. L’ambaixador francès vaadmetre que“noes deixarà d’adquirir gas procedent de Rússia encara que hi hagi un milió de tancs a la frontera d’Ucraïna”. Tots dos van reconèixer que necessiten el gas rus i que els EUA no estan en condicions de substituir aquest proveïment.

En aquest context, les posicions de França i Alemanya de cara a un enviament de tropes a la frontera amb Ucraïna són més aviat tèbies, malgrat la pertinença a l’OTAN. El mateix ambaixador francès es va permetre criticar el secretari general de l’Aliança Atlàntica, Jens Stoltenber­g, de qui va dir “que no ajuda amb les seves declaracio­ns bèl·liques”.

En canvi, la primera reacció del Govern espanyol ha estat més directa i ha enviat un vaixell de l’Armada cap a la zona. Més enllà de la crisi que es pot crear dins l’Executiu, amb Unides Podem radicalmen­t en contra de qualsevol intervenci­ó, valdria la pena actuar amb màxima prudència. I Europa hauria de tenir una posició única i la més convenient per als seus interessos, no els dels Estats Units.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain