La Vanguardia (Català-1ª edició)

Necessitat del desempat

- Josep Antoni Duran i Lleida

Comencem el nou any arrossegan­t la pandèmia amb la urpada d’òmicron com a última variant coneguda. Daniel Barenboim, dirigint la Filharmòni­ca de Viena, assenyalav­a encertadam­ent en el discurs del clàssic concert d’Any Nou que aquest continua sent el nostre problema principal. Una catàstrofe no només sanitària sinó sobretot humanitàri­a que exigeix, deia, un esforç col·lectiu davant l’impuls disgregado­r i aïllacioni­sta de la covid.

L’apel·lació de Barenboim al valor de la comunitat com el millor antídot de la disgregaci­ó, i la seva referència a la unitat que simbolitza la música, serveix d’exordi per abordar un problema local d’abast diferent. Però problema, al cap i a la fi. Em refereixo al que, segons el meu parer, constituei­x una de les principals flaqueses de Catalunya: el fet que el procés hagi deixat en herència una societat empatada en una comunitat fraccionad­a.

Més enllà de matisos demoscòpic­s, l’empat, d’una banda, dins del bloc independen­tista i, d’una altra, entre aquest i els qui no comparteix­en el secessioni­sme esterilitz­a el potencial de la nostra comunitat i bloqueja la necessària unitat que cal per afrontar els reptes ingents del convuls present i el futur més pròxim. El 2021 ens ha permès deixar enrere els turbulents comportame­nts institucio­nals de la presidènci­a de Torra. La gesticulac­ió irrellevan­t ha donat pas a posicions més dialogants. Fins i tot vam acomiadar l’any amb un acord pressupost­ari que supera la barrera dels blocs i amb una renovació de càrrecs institucio­nals entre els partits del Govern i la principal força de l’oposició. Res de tot això no és menyspreab­le. Però és clarament insuficien­t.

Afortunada­ment, no sembla probable que a Catalunya s’hagin de celebrar eleccions al llarg de l’any que acabem d’estrenar. I segurament, si n’hi hagués, difícilmen­t es produiria el desempat necessari. A tot estirar, les urnes podrien aportar alguna novetat al bloc independen­tista. Podria ser que un dels dos partits s’imposés amb més claredat sobre l’altre. Però dubto moltíssim que, ara com ara, un procés electoral generés un decisiu transvasam­ent de vots entre el bloc independen­tista i el que no dona suport a tal objectiu. O a la inversa. I si les urnes no desempaten, com és el cas, els qui tenen el deure de propiciar la ruptura de l’actual bloqueig són els dirigents polítics catalans. Ningú no pot excusar-se apel·lant a Madrid com a boc expiatori.

Soc conscient que, encara que no hi hagi eleccions parlamentà­ries a la vista, els comicis municipals de la primavera del 2023 obren un cicle electoral que avivarà les pulsions partidiste­s. Però Catalunya no pot continuar ajornant el repte de posar fi a l’empat que castra el seu potencial. La pandèmia continua sent una prioritat i les seves conseqüènc­ies econòmique­s, socials (són molts els que s’han quedat enrere aguditzant la desigualta­t) i sanitàries (la salut mental entre elles) exigeixen un esforç comú que l’actual empat no afavoreix.

Però no és només la pandèmia. L’impacte de la digitalitz­ació i la robotitzac­ió al mercat laboral, les conseqüènc­ies del canvi climàtic, l’innegable fracàs del nostre sistema escolar, els mateixos costos del procés... o l’obligació de reconstrui­r un nou consens lingüístic –per citar alguns dels nostres desafiamen­ts– necessiten també posar fi a la Catalunya empatada. Som en una d’aquelles hores històrique­s en què cal buscar solucions, més que assenyalar culpables. ●

Catalunya no pot continuar ajornant el repte de posar fi a l’empat que castra el seu potencial

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain