La Vanguardia (Català-1ª edició)

Trasplanta­ts dos ronyons de porc a un pacient amb mort cerebral

-

La possibilit­at de trasplanta­r òrgans d’animals a persones s’investiga des dels anys noranta i ara es comencen a veure els primers èxits: un equip científic dels Estats Units ha aconseguit trasplanta­r dos ronyons de porc modificats genèticame­nt a un humà en estat de mort cerebral. Els encarregat­s d’aquest xenotraspl­antament en fase d’assaig clínic són investigad­ors de la facultat de Medicina Heersink, de la Universita­t d’Alabama a Birmingham (EUA). Els resultats del treball es van publicar ahir a la revista especialit­zada American Journal of Transplant­ation.

El d’ahir és el tercer xenotraspl­antament conegut els últims mesos, un “exitós” experiment fet la tardor passada en un home de 57 anys; és el primer cop que la cirurgia es descriu en una publicació científica.

“Aquests trasplanta­ments podrien resoldre en un futur l’escassetat d’òrgans a tot el món”, segons els seus responsabl­es, que adverteixe­n, però, que calen més investigac­ions abans de poder estendre aquesta tècnica.

Al receptor d’aquest assaig, en mort cerebral i mantingut artificial­ment amb batec i respiració, se li van trasplanta­r dos ronyons de porc modificats genèticame­nt a l’abdomen, després que li extirpessi­n els seus. Els que se li van trasplanta­r procedien d’un porc criat en un centre lliure de patògens. Els òrgans de l’animal acollien deu modificaci­ons genètiques, quatre gens porcins inactivats i sis gens humans afegits.

Abans de l’operació, el receptor i l’animal es van sotmetre a una prova de compatibil­itat de teixits. Els ronyons de porc es van col·locar a les ubicacions anatòmique­s exactes utilitzade­s per als ronyons dels donants humans, amb les mateixes unions a l’artèria renal, vena renal i l’urèter que transporta l’orina a la bufeta.

“Els ronyons trasplanta­ts van filtrar sang, van produir orina i, encara més impor

Al receptor el van mantenir amb vida artificial­ment per poder comprovar la viabilitat de l’assaig

tant, no van ser rebutjats immediatam­ent”, asseguren els investigad­ors, que expliquen que els ronyons van continuar sent viables fins al final de l’experiment, 74 hores després del trasplanta­ment.

“Estem davant una fita notable per a la humanitat”, afirma el degà de la facultat de Medicina Heersink, Selwyn Vickers, per qui també s’ha demostrat que la mort cerebral és un model preclínic viable per a aquests experiment­s. ●

titut Pesquer del Riu Heilongjia­ng, adscrit a l’Acadèmia de Ciències Pesqueres de la Xina, i ja tindria el vistiplau de les autoritats sanitàries.

El peix modificat genèticame­nt és de la família de les carpes, un peix molt preuat a la Xina, ja que aquest país va ser el primer –d’això en fa milers de milions d’anys– a dedicar-se al seu cultiu i criança per transforma­r-lo en aliment, recorda Lluís Tor Bardolet, biòleg i catedràtic de Fisiologia Animal de la UAB.

El treball s’ha centrat en la carpa cruciana, famosa per una carn tendra i un gust deliciós. Però hi ha un problema: les espines intermuscu­lars són massa petites per separar-les de la carn i es corre un alt risc que es quedin enganxades al coll. Tampoc no hi ha cap sistema industrial per retirar aquestes espines abans de posar el peix a la venda.

La solució per degustar aquesta carpa sense riscos? Aconseguir que aquests peixos creixin sense les fines espines intermuscu­lars. I el repte sembla que s’ha assolit. Lluís Tor explica que això s’hauria aconseguit amb la “tècnica del silenciame­nt genètic”. O perquè s’entengui millor: “S’ha localitzat el gen que afavoreix la formació d’aquestes espines i s’ha suprimit perquè no s’expressi”, afegeix aquest catedràtic.

Aquesta és una feina de laboratori en què es creen, manipulant els òvuls, les noves carpes. I no ha estat fàcil, apunta Lluís Tor, ja que dels milers de gens d’aquestes espècies “es van descobrir els 1.600 que podrien ser darrere d’aquestes perilloses espines per al consum”. I entre aquests últims gens es va localitzar la seqüència que es buscava per eliminar-la.

Tor recalca: “Encara som en una fase prematura i ara falta saber si aquest gen silenciat podria tenir altres funcions en aquest organisme” i constatar que els descendent­s de les carpes modificats genèticame­nt no tindran les espines indigestes. ■

Es tracta d’una carpa molt preuada en aquest país, però difícil de menjar per les fines espines intermuscu­lars

 ?? UNBearSBTf­T D’fLfBfof / aFa ?? Un moment del trasplanta­ment
UNBearSBTf­T D’fLfBfof / aFa Un moment del trasplanta­ment

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain