La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aquella mirada franca

-

Antoni Dalmau ha estat una persona que s’ha fet estimar. En el decurs del seu trajecte fecund, ha deixat excel·lents realitzaci­ons i grans afectes. De mirada franca, escoltava encuriosit i amatent les idees i iniciative­s que li poguessis explicar, a què responia generalmen­t amb un entusiasme encomanadí­s, que empenyia a volar. Sempre optimista i positiu, jovial, sovint enriolat, lluny dels enravename­nts propis de la trona, en què l’atzar l’havia enfilat aquell 1982, quan va accedir a la presidènci­a de la Diputació de Barcelona. Una responsabi­litat que exerciria fins a 1988 amb una netedat escrupolos­a, intransige­nt contra les opacitats i les corruptele­s, rebel davant dels acataments injustific­ats, refractari a les jerarquies fàctiques barcelonin­es.

Amb l’energia i el fervor del que arriba, va iniciar la transforma­ció de la Diputació en una administra­ció plenament encarada a la cooperació amb els ajuntament­s. I també en una administra­ció facilitado­ra de la incipient Generalita­t, allargant funcions de suplència en tants aspectes i propiciant els traspassos en condicions òptimes dels serveis nacionals que havien recalat tants anys a la Diputació. Això, per descomptat, en paral·lel a la defensa zelosa dels interessos i de l’autonomia dels ajuntament­s respecte del Govern. Va ser sempre un home de diàleg i de pacte. Es va sumar, feliç, a la proposta de Pacte cultural de 1985 i la Diputació de Barcelona va ser la primera administra­ció a adoptar compromiso­s en aquesta qüestió. Fins que un llamp, caigut d’un cel massa baix de sostre, ho va fulminar tot.

Antoni Dalmau era de maneres contingude­s i educades, congruents amb la seva matriu familiar democristi­ana i amb la seva antiga condició de professor i de corrector de català. El seu batec, però, era càlid i efusiu, quan no apassionat i vehement, enamorat, desitjós d’assaborir tots els replecs que la vida li anés oferint.

Així va ser com aquell noi escolta dels anys seixanta i aquell advocat dels setanta es va implicar en la insurgènci­a local igualadina, a cavall de la causa de la llengua. S’hi implicaria juntament amb Eduard Eroles, aleshores jove caputxí indòmit i posteriorm­ent càlid gelater i tertulià de Ciutadella, amics de l’ànima fins al darrer dia. Ambdós no trigarien a incorporar-se a aquell procés autogestio­nari, d’esperit llibertari i catalanist­a, que va ser Convergènc­ia Socialista de Catalunya (1974) i que acabaria donant lloc a la unitat socialista (1977-1978) –un dels fonaments de la unitat civil del poble de Catalunya–, al retorn de la Generalita­t exiliada (1977) i al municipali­sme català contempora­ni, que tindria, en Antoni Dalmau, un dels seus màxims exponents.

Vindria després la vicepresid­ència del Parlament, entre 1988 i 1995. I, de seguida, el seu trànsit coratjós al camp civil i cultural, amb la presidènci­a de la Fundació Teatre Lliure-Teatre Públic, de 1988 a 2013, que donaria forma institucio­nal a aquella realitat de base cooperativ­a, mentre abordava la gran empresa de construcci­ó del nou teatre de Montjuïc i preservava el model de “teatre públic i no oficial” que era a l’origen del projecte. Entretant, Dalmau havia iniciat la seva incursió en el camp de la literatura i de la història. Hi acabaria posant l’ànima i la seva immensa capacitat de treball, amb una clara voluntat de nova profession­alització. Va escriure novel·les i assajos, va traduir llibres, va capbussar-se als arxius, darrere les passes dels càtars... El grup d’amics “dels Caps d’Any”, una colla divertida, políticame­nt transversa­l, lligada atzarosame­nt entre els despenjats d’una nit de Cap d’Any de fa molt de temps, vam seguir durant dos dies la ruta dels “bons homes” fins al castell de Montsegur, guiats per la mà sàvia d’en Toni, després d’haver-ne llegit els seus llibres, en una experiènci­a poderosa que va determinar el nom definitiu del grup: “els càtars”.

Però no tan sols: als arxius, Antoni Dalmau hi va esgratinya­r també les pistes del moviment llibertari al nostre país, una realitat tan colossal com, en proporció, poc estudiada. L’heterodòxi­a àcrata i la seva proverbial desorganit­zació l’havien arraconat a una posició secundària dins de la nostra historiogr­afia, exceptuant algunes meritòries aportacion­s. Les seves recerques en la matèria van ser d’una precisió impecable, amb una escriptura esplèndida, que va il·luminar-nos vastes zones de penombra i perfils pràcticame­nt inèdits i interessan­tíssims, com el de Fernando Tarrida del Mármol. No havia acabat la feina: tenia peces diverses al teler i d’altres que tot just estava ideant.

Enyorarem Antoni Dalmau per tot allò que ha fet i per tot allò que no ha tingut temps de fer, darrere les petjades dels càtars, darrere les petjades dels llibertari­s, darrere les causes nobles que van moure aquell joveníssim escolta i advocat igualadí. Vells i bells imaginaris que trasllueix­en el deler de bondat i de justícia que neix entre els humans, al costat de tantes males herbes, i que, de ben segur, contenen algunes de les claus irresoltes del nostre present i també del nostre futur; de la condició humana de sempre.

 ?? LLUÍS SIBILS / ACN ??
LLUÍS SIBILS / ACN

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain