La Vanguardia (Català-1ª edició)

Incerteses hivernals

- Josep Oliver Alonso

Submergits pel tsunami infecciós, semblaria que l’economia hagués hibernat, oculta per la urgència de preocupaci­ons immediates sobre la malaltia, la conciliaci­ó familiar o les altes i baixes laborals. Però la realitat econòmica no desapareix i, quan l’òmicron afluixi, reapareixe­rà amb força. On som? En continuada incertesa: la situació no difereix de la dels últims mesos i els dubtes sobre el futur no només no han minvat sinó que s’han accentuat. És cert que les previsions 2022-2023 continuen sent molt favorables: per a Espanya, fa unes setmanes la Comissió Europea apostava per un augment del PIB del 5,5% i un 4,5%, respectiva­ment; mentre que l’OCDE espera un increment del PIB global del 4,5% el 2022 que, en el cas de l’eurozona, superaria el 4%. Però, per sobre d’aquest favorable rerefons, s’acumulen potencials sorpreses.

Entre les que podrien millorar la situació, serien més que benvingude­s la reducció en la pujada de preus i, amb això, el mantenimen­t de la laxa política monetària, igual com l’aparició de variants menys severes de la covid o l’increment en la vacunació global. Però hi ha altres canvis menys positius, contra els que podríem topar de cara: variants més perilloses, increment de les tensions geopolítiq­ues globals o, finalment, enquistame­nt inflaciona­ri si l’espiral preus-salaris s’activa i, amb ella, l’inevitable enduriment de la política monetària.

Malauradam­ent, algunes d’aquestes possibles sorpreses a la baixa estan adquirint carta de naturalitz­ació. Als Estats Units ja hi ha consens sobre tres o quatre alces en els tipus d’interès per la Fed i, potser més important, de ràpida reducció del voluminós deute públic acumulat en el seu balanç; això mateix s’espera a la Gran Bretanya i fins i tot al Japó, on per primera vegada en anys

Per primer cop des de maig del 2019, els tipus d’interès del deute públic alemany a 10 anys s’han situat per sobre de zero

les previsions de preus són a l’alça.

I el BCE? Lentament, però sembla que inexorable­ment, comença a discutir-se que potser haurà d’augmentar els tipus d’interès abans del previst, per bé que inicialmen­t s’esperen canvis molt modestos. Però que anticipari­en, i això és el més significat­iu, el final de l’excepciona­l etapa de baix cost dels diners que hem viscut des del 2014-2015. És aquest context el que explica que, per primer cop des de maig del 2019, els tipus d’interès del deute públic alemany a 10 anys s’hagin situat...per sobre de zero! Això reflecteix la creixent convicció dels mercats de la inevitable retirada d’estímuls monetaris del BCE, tot i que encara no es reflecteix­i en un augment en les primes de risc d’Espanya.

Incerteses hivernals? No exactament. Som en delicada transició: des d’un BCE ultraexpan­siu cap a un altre de menys amable. Els més endeutats (famílies, empreses o estats) mirin-s’hi bé: lentament, va acostant-se el moment de la veritat.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain