La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rússia endureix la posició i espera, sense ensenyar les cartes, la resposta dels EUA

-

Mentre s’espera una resposta dels EUA a les seves demandes perquè l’OTAN retrocedei­xi, Rússia endureix la seva posició i es manté en silenci sobre els seus pròxims passos. Si la resposta és decebedora, haurà de prendre decisions polítiques molt dures, va advertir el viceminist­re d’Exteriors, Serguei Riabkov.

Rússia no vol conflictes, no amenaça ningú i no ataca ningú, va emfatitzar el diplomàtic divendres a la nit al canal Rossiya24, negant d’aquesta manera el temor de Kíev i Occident d’un imminent atac contra Ucraïna.

El temor es justifica perquè Rússia manté més de 100.000 militars a les regions pròximes a la frontera ucraïnesa, on a més continua latent la guerra al Donbàs entre Kíev i els separatist­es prorussos a qui dona suport Moscou. El record de l’annexió de Crimea, el 2014, també atia aquestes pors.

A més, els països occidental­s i l’OTAN ja li han dit al Kremlin que les seves exigències són inacceptab­les. És impensable que, com vol Moscou, l’Aliança Atlàntica retiri les seves forces a posicions de l’any 1997, perquè això significar­ia abandonar membres de l’Aliança de l’Est d’Europa que van ingressar-hi posteriorm­ent. Tampoc no és acceptable que Rússia exigeixi que l’OTAN no admeti exrepúbliq­ues soviètique­s i que retiri a Ucraïna i Geòrgia la invitació per entrar, cursada el 2008.

Rússia va fer arribar aquestes demandes per escrit als EUA i a l’OTAN al desembre i vol una resposta per la mateixa via.

Com que és evident que serà que no, la pregunta és què farà Rússia. A més de la invasió d’Ucraïna que sembla indicar el desplegame­nt militar, aquestes setmanes de contactes diplomàtic­s els funcionari­s russos han suggerit “respostes tecnicomil­itars”, que podrien significar instal·lar míssils a Veneçuela i Cuba, una opció que no s’ha descartat.

També és genèrica l’al·lusió de Riabkov a una “resposta política seriosa”. Aquesta setmana el grup comunista de la Duma (Cambra Baixa del parlament) ha proposat de demanar al president rus, Vladímir Putin, que reconegui com a països les regions independen­tistes prorusses de Donetsk i Luhansk. El Kremlin, tot i això, s’ha distanciat d’aquesta mesura.

Aquestes qüestions han motivat setmanes de contactes diplomàtic­s en què els occidental­s han d’escoltar l’agenda de Moscou perquè volen rebaixar la tensió bèl·lica. L’últim el van mantenir divendres a Ginebra els caps de la diplomàcia de Rússia i els EUA,

Serguei Lavrov i Antony Blinken. Aquest últim va prometre que enviarà la seva resposta la setmana que ve. “Estem portant la iniciativa de la política exterior”, es va felicitar Riabkov. ●

L’evident rebuig de les inacceptab­les demandes de Moscou planteja una pregunta: què farà el Kremlin?

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain