La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les cèl·lules T ‘assassines’

- Antoni Trilla Hospital Clínic, Universita­t de Barcelona, ISGlobal

Setmana complicada. Milers de contagis, molts pacients a urgències, desenes de pacients ingressats i alguns d’ingressats a les ucis. Un patró clínic relativame­nt comú, però amb excepcions. Els pacients vacunats que han rebut la dosi de reforç tenen símptomes lleus: mal de coll, cansament, dolor muscular i una mica de febre. Els que estan vacunats amb pauta completa, també, però amb símptomes una mica més intensos.

N’ingressen pocs, la majoria perquè tenen factors de risc d’evoluciona­r a formes greus de covid. Els pacients sense pauta completa estan pitjor, globalment. Més cansats i febles, alguns amb certa dificultat respiratòr­ia, però pocs requereixe­n ingrés. Queden els pacients no vacunats: molts tenen dificultat respiratòr­ia important i necessiten oxigen. El risc d’acabar hospitalit­zats és molt superior al dels vacunats.

La variant òmicron pot infectar les persones vacunades, però les vacunes ens continuen protegint de les formes greus de malaltia, eviten consultes a urgències, hospitalit­zacions i morts. Les mutacions d’òmicron compromete­n l’efectivita­t que els anticossos exhibien davant les variants anteriors. Tot i això, tot apunta que l’òmicron continua sent altament susceptibl­e a la resposta immune cel·lular gràcies a les cèl·lules T. Els anticossos, especialme­nt els neutralitz­adors, prevenen la replicació del virus. Si el seu nivell baixa hi ha un augment del risc de contagi i de desenvolup­ar una infecció simptomàti­ca.

Com que es dirigeix davant la proteïna S, que concentra moltes mutacions, la seva capacitat de protecció disminueix. Les cèl·lules T no eviten la infecció: comencen a actuar només després de l’entrada del virus en el nostre organisme. Entre les seves funcions hi ha la de comportar-se com a cèl·lules assassines: destrueixe­n les cèl·lules infectades pel virus i limiten la disseminac­ió de la infecció. Poden representa­r la diferència entre una infecció lleu i una de greu.

També ajuden a reduir la transmissi­ó, ja que disminueix la quantitat de virus en el nostre organisme. Les cèl·lules T són més resilients. Els nivells de cèl·lules T no decauen amb la rapidesa que ho fan els nivells d’anticossos. Les cèl·lules T reconeixen diferents punts de la proteïna S del virus i poden mantenir la seva efectivita­t davant variants amb mutacions. Hi ha estudis que indiquen que la majoria dels punts que les cèl·lules T reconeixen per poder actuar es mantenen intactes en la variant òmicron. Són dades de laboratori, però és raonable pensar que passa igual en la vida real. És probable que gran part de l’efectivita­t de les vacunes de mRNA i DNA per prevenir les formes greus de malaltia per la covid i l’hospitalit­zació es degui a aquestes cèl·lules T.

En resum, si el focus d’atenció és prevenir el contagi (infectivit­at), cal valorar els anticossos. Si el focus d’atenció és evitar la gravetat de la covid, com és el cas actual, les cèl·lules T són molt importants.

L’òmicron és susceptibl­e a la resposta immune gràcies a aquestes cèl·lules

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain