La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Barça arriba al seu mar Roig

- Santiago Segurola

Penseu en aquesta alineació: Cillesen; Semedo, Yerry Mina, Umtiti, Júnior Firpo; André Gomes, Arthur, Frenkie de Jong; Dembélé, Griezmann i Coutinho. I penseu en aquesta altra: Neto; Dest, Jeison Murillo, Lenglet, Digne; Arturo Vidal, Pjanic, Paulinho; Trincão, Alcácer i Malcom. Són dues versions d’equip que els dirigents del Barça es van imaginar els últims cinc anys com a complement i potser alternativ­a a l’era Messi. Un Barça per al futur, es va dir. Un Barça que va costar més de mil milions i del qual no queda rastre.

El partit de San Mamés ha tornat el barcelonis­me a l’estat de postració anterior, alleujat les últimes setmanes i gairebé oblidat després de la derrota contra el Reial Madrid a la Supercopa. Derrotes que guareixen, va ser el diagnòstic. I una mica de veritat, hi havia en aquell optimisme incipient, però el càstig que li va infligir el jove i vibrant Athletic va tornar a impulsar la desmoralit­zació.

Al Barça li va faltar airositat i joc davant un rival que sap de primera mà les complexita­ts de les transicion­s generacion­als. El Barça les acostumava a resoldre amb diners, bons fitxatges i l’excel·lent producció del planter. L’Athletic depèn de la bondat o el fracàs de les seves collites, amb un problema afegit: si algun dels seus joves destaca, poques vegades continuarà al club, una certesa que obliga a un exercici de regeneraci­ó constant, sovint defectuós o fallit.

Tard o d’hora, Nico Williams, el jove extrem que va amargar el partit a Jordi Alba, rebrà una d’aquestes ofertes que no es poden rebutjar i seguirà els passos de Fernando Llorente, Javi Martínez, Aymerich Laporte i Kepa Arrizabala­ga, els últims a abandonar l’Athletic a la recerca de fama i fortuna. Només el gerent es consola amb els milions dels traspassos. L’afició sap que per cada pèrdua es reinicia l’anguniosa feina de recerca de substituts al petit graner de Lezama. Així ha estat des de fa 100 anys, i probableme­nt serà així els pròxims cent.

No hi ha manera de discutir les raons que s’han esgrimit per criticar la resposta del Barça a Bilbao. Sense contundènc­ia per defensar-se ni recursos per desarmar l’Athletic, va deixar totes les raons per a la preocupaci­ó del barcelonis­me, incloent-hi la lesió d’Ansu Fati, sotmès a un calvari que no cessa. Si alguna cosa va expressar el partit va ser el veredicte final sobre un temps que s’ha acabat i un altre que comença. Res no s’ha salvat de la catastròfi­ca gestió del cicle post Neymar, representa­t en les dues alineacion­s que han desaparegu­t del mapa barcelonis­ta. Aquest Barça del futur ha concretat l’ensorramen­t aquesta temporada, simbolitza­t per l’evaporació de Coutinho, Griezmann i Dembélé. Dos d’ells ja són fora. Dembélé els seguirà. Ho va anunciar el club el mateix dia que es va disputar el partit a San Mamés. El comunicat va tenir el do de la inoportuni­tat. No era el moment per afegir polèmica a l’ambient i distraccio­ns a l’equip.

El Barça va sortir de Bilbao amb una comesa de magnitud bíblica. D’això també va tractar el partit, del final d’una

El partit contra l’Athletic va tractar del final d’una època representa­da per tants fitxatges decebedors

època representa­da pel colossal fracàs en la nissaga de fitxatges –la decebedora resposta de Frenkie de Jong a Bilbao va tenir un aire a desencant i comiat– i de l’inevitable pas pel seu particular mar Roig. O s’enfonsa en l’aventura o els seus joves jugadors parteixen les aigües i el porten a l’altra riba. Un lloc entre els quatre primers del campionat no sembla gran cosa, però és la terra de promissió d’un club. El seu destí queda en mans del seu jove entrenador i els seus joveníssim­s jugadors. Per cert, els únics que van respondre amb enteresa a San Mamés.

 ?? JUAN MANUEL SERRANO ARCE / GETTY ?? Frenkie de Jong perseguint Nico Williams a San Mamés
JUAN MANUEL SERRANO ARCE / GETTY Frenkie de Jong perseguint Nico Williams a San Mamés
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain