La Vanguardia (Català-1ª edició)

Egocràcia francesa

Els personalis­mes excessius en la cursa cap a l’Elisi fan inviables moltes candidatur­es

- París

Els candidats presidenci­als francesos farien bé de llegirse El ego es el enemigo, el supervende­s de Ryan Holiday. La proliferac­ió d’aspirants a l’Elisi competint de vegades per un mateix espai polític converteix moltes d’aquestes aventures en projectes inviables, purament testimonia­ls, que desoriente­n i desmotiven un electorat exasperat per la falta de realisme dels seus líders.

França no té el monopoli de l’egocràcia ni és la primera vegada que té lloc aquí en uns comicis. Però aquest cop el fenomen encara és més clamorós. L’esquerra és la campiona absoluta de la fragmentac­ió, però també n’hi ha a l’extrema dreta i fins i tot en el camp d’Emmanuel Macron, el president en exercici.

L’esquerra francesa, ja molt debilitada des de fa anys, avança decidida cap al suïcidi col·lectiu per la falta d’unitat. Els resultats d’abril poden ser una catàstrofe, amb cap opció que superi un 10% de suport en la primera volta. Ningú no ha aparcat el seu ego. L’incombusti­ble Jean-Luc Mélenchon, de França Insubmisa (LFI), es creu insubstitu­ïble i no ha volgut ni sentir parlar de primàries. El verd Yannick Jadot pensa que l’ecologisme és la força del futur i la resta ha d’afegir-se a ell. Anne Hidalgo, l’alcaldessa de París, somia ressuscita­r la socialdemo­cràcia però els sondejos apunten que ni tan sols superarà un 5%, llindar mínim perquè l’Estat subvencion­i els vots aconseguit­s. Per si el terreny de joc no estigués ja freqüentat, es presenten el comunista Fabien Roussel, l’exministra Christiane Taubira i un ecologista dissident, JeanMarc Governator­i, que s’ha llançat a última hora malgrat haver perdut les primàries dels verds.

La novetat en aquest 2022 és que també l’extrema dreta s’ha trencat i això li resta moltes possibilit­ats de victòria. Éric

Zemmour es veu a si mateix com a home providenci­al per salvar el país i ha creat el seu propi partit, Reconquest­a, que debilita el Reagrupame­nt Nacional (RN, abans Front Nacional), de Marine Le Pen, la marca dominant de l’univers ultradretà des de fa mig segle. El conflicte d’egos és evident. Zemmour repeteix sense parar que Le Pen no conquerirà mai l’Elisi per poc preparada, per fluixa, i que fins i tot els seus ho saben.

Només entre Els Republican­s (LR), la dreta clàssica, s’han empassat els orgulls individual­s i han aconseguit investir a una candidata d’unitat, Valérie Pécresse, tot i que aquesta se sent atrapada entre Macron, que apel·la a molts votants de centredret­a, i les ofertes dures de Le Pen i en especial de Zemmour.

Macron, que no va escàs d’ego, tampoc no és immune els efectes de l’exacerbaci­ó dels personalis­mes al seu camp. Qui va ser el seu primer ministre els tres primers anys, Édouard Philippe, ara alcalde de Le Havre, ha creat el seu propi partit de centredret­a, Horizons.

L’expremier afirma que dona suport a la continuïta­t del seu antic cap a l’Elisi i insta els seus a votar-lo, però s’ha negat a afiliar-se al moviment fundat pel president, La República en Marxa (LREM). Ha preferit fundar la seva pròpia força política per enviar diputats al Parlament –les legislativ­es són al juny– i preparar així el seu propi assalt a l’Elisi el 2027.

Amb tanta divisió, tant de càlcul personal i tan poca generosita­t entre els polítics, es corre el risc d’una abstenció rècord, d’un vot de càstig històric dels ciutadans contra l’egocràcia creixent. ●

L’esquerra és la campiona absoluta de la fragmentac­ió, però els egos també han trencat la ultradreta

 ?? AgènAig sUEèTES / REUTERS ?? L’eurodiputa­t verd Yannick Jadot passa pel costat d’Emmanuel Macron al Parlament Europeu
AgènAig sUEèTES / REUTERS L’eurodiputa­t verd Yannick Jadot passa pel costat d’Emmanuel Macron al Parlament Europeu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain