La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els militars s’amotinen en diverses casernes de Burkina Faso

-

Després de setmanes de protestes per la gestió pel Govern de la insurgènci­a islamista que tenalla el país, ahir els trets en una base militar a la capital de Burkina Faso, Uagadugú, van fer témer un intent de cop d’Estat.

L’Executiu va fer pública una declaració en què reconeixia els trets en diverses casernes, no només a la capital, però va negar que l’exèrcit hagués pres el control del país. El comunicat també va negar que el president Roch Marc Christian Kabore hagués estat detingut pels amotinats, tot i que no se sap on és.

A la caserna militar de Lamizana Sangoule, a Uagadugú, els soldats van disparar a l’aire per expressar la seva ira cap al president per les baixes de l’exèrcit. Més tard, unes 100 motociclet­es van deixar la base cantant en suport dels amotinats, però van ser aturades per forces de seguretat, que van llançar gasos lacrimògen­s.

Els soldats van explicar a l’agència AP que demanen millors condicions de feina. Entre les seves demandes hi ha l’augment del nombre d’efectius en la lluita contra els extremiste­s i una atenció més bona als ferits i les famílies dels morts. També demanen que es reemplaci la jerarquia militar i d’intel·ligència.

Els trets tenen lloc un dia després que es registress­in manifestac­ions per exigir la renúncia del president. Kabore s’enfronta a una oposició creixent des que va ser reelegit el novembre del 2020. El mes passat va acomiadar el primer ministre i va reemplaçar la major part del gabinet.

La violència al que havia estat una pacífica nació de l’Àfrica Occidental augmenta a mesura que creix el nombre d’atacs vinculats a Al-Qaida i l’Estat Islàmic. Milers de persones han mort els darrers anys i 1,5 milions han estat desplaçade­s. ●

Els uniformats protesten per les condicions en què lluiten contra la insurgènci­a islàmica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain