La Vanguardia (Català-1ª edició)

La jutgessa troba evidències de facturació fraudulent­a als Bombers

Interior es compromet a col·laborar i restaurar la normalitat comptable

- Valcc eMa

La jutgessa que investiga el presumpte cas de corrupció als Bombers ha trobat evidències de facturació fraudulent­a. Així ho afirma en una interlocut­òria a què ha tingut accés La Vanguardia, en què constata que hi havia una “mecànica irregular consistent a continuar amb l’execució d’un contracte per al mantenimen­t de la flota de vehicles d’extinció encara que s’hagués esgotat el pressupost per al contracte”. I per això es duplicaven, triplicave­n o fins i tot es falsificav­en factures, segons fonts de la investigac­ió.

El cas va aflorar després d’una informació reservada del Departamen­t d’Interior, que va desembocar en una denúncia de la Fiscalia i que ha culminat amb la imputació de la cúpula dels Bombers de la Generalita­t: de l’anterior director Manel Pardo, a l’actual, Joan Delort, així com quatre alts càrrecs del departamen­t i el cap de l’empresa Iturri a Catalunya.

La Conselleri­a d’Interior, per la seva part, es va comprometr­e ahir, després de la publicació de la informació en aquest diari, a aportar tota la documentac­ió que li requereixi el jutjat i a revertir la situació que hi havia fins ara. Assegura que ha millorat els circuits de control de l’execució del contracte; ha ampliat un 46% la dotació anual per al mantenimen­t de la flota, que es considerav­a fins ara infradimen­sionada; i ha notificat a Iturri la resolució del contracte i que presti el servei “estrictame­nt necessari”. Per primera vegada els últims 20 anys, Interior ha adjudicat un contracte per la via d’urgència a una empresa diferent d’Itrurri.

Les intervenci­ons telefòniqu­es fetes a cinc dels investigat­s han posat al descobert converses en què assegurave­n que aquestes pràctiques “estaven mal fetes”, però que passaven “des de fa 12 o 14 anys”. Les maniobres consistien a acumular deute amb l’empresa adjudicatà­ria Iturri per compensar-la al contracte següent. El deute era tan gran que s’anava acumulant contracte rere contracte fins al punt que un dels imputats va reconèixer que “els desajustos són de tal calibre que el control el té Iturri i cal confiar en les factures que presenta”.

Així, “l’esgotament pressupost­ari d’un contracte no comporta la paralitzac­ió d’aquest contracte o l’obertura d’un expedient administra­tiu per solucionar els problemes, sinó que Iturri continua prestant els seus serveis, que facturarà després, partint d’un contracte diferent, cosa que exigeix alterar factures i albarans”, afirma la jutgessa. Per tot això, la magistrada afirma que “l’execució actual i passada dels contractes públics d’Interior amb Iturri es pot qualificar d’indiciària­ment fraudulent­a i amb la concurrènc­ia imprescind­ible de falsedats documental­s”.

Ara bé, les intervenci­ons telefòniqu­es no han permès descobrir de moment si algun funcionari o alt càrrec va cobrar comissions com a compensaci­ó. “No s’adverteix cap indici d’ànim de lucre o de benefici personal”, subratlla la interlocut­òria. La jutgessa considera que és una pràctica tan estesa en el temps que és poc “plausible” haver pagat tants funcionari­s i alts càrrecs diferents, molts d’ells canviants, durant tant temps.

Tot i això, hi ha converses sospitoses referents a dos contractes que Iturri volia subscriure amb administra­cions de Navarra i Sevilla. En una, el cap de l’empresa a Catalunya explica a un company que ha conegut el director de Servei dels Bombers de Navarra, on hi ha un contracte públic que interessa Iturri, i que li proposarà d’anar a passar un parell de dies a Sevilla amb totes les despeses pagades per l’empresa. En una altra conversa, el responsabl­e de l’empresa assegura que ha guanyat un concurs amb els bombers de València “en haver filtrat primer les qüestions amb el client i presentat al concurs el que el mateix client volia”. Tots dos casos han estat derivats a jutjats de Navarra i València perquè s’investigui­n.

Iturri és una empresa familiar de seguretat industrial (vehicles, roba i calçat), amb una facturació d’uns 300 milions d’euros anuals i una plantilla de 1.500 treballado­rs, present en 14 països. Fundada a Sevilla el 1947, la seva presidenta és María Luisa Franco, filla d’un militar primer del dictador.

Els últims cinc anys, Iturri S.A. ha rebut gairebé 300 adjudicaci­ons d’uns 90 organismes públics a Espanya, per més de 100 milions d’euros. A això cal afegir-hi totes les adjudicaci­ons guanyades a UTE amb altres empreses.

El Departamen­t d’Interior és un dels seus clients habituals. Només entre el 2020 i el 2021, li ha adjudicat quatre contractes de subministr­aments i serveis per via ordinària, a més de sis més per via d’emergència o urgència. A més de mantenimen­t de vehicles, hi ha contractes per neteja d’uniformes d’agents forestals, cascos per a bombers o vestuari de paisà per a la policia, entre d’altres. ●

 ?? UETS R arT  E ?? El parc central dels Bombers de la Generalita­t a Cerdanyola del Vallès ahir
UETS R arT E El parc central dels Bombers de la Generalita­t a Cerdanyola del Vallès ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain