La Vanguardia (Català-1ª edició)

Si t’equivoques, l’encertes

- Núria Escur

Si poguéssim comptabili­tzar-les, ens adonaríem que en aquesta vida hi ha moltes més coses que passen per atzar que per previsió. La física quàntica dona moltes voltes a aquest “què hauria passat si?”, sabedora que els errors, la badada i la procrastin­ació són responsabl­es de grans esdevenime­nts. Arribar cinc minuts tard, no agafar un avió, anul·lar una cita, girar el cotxe a la dreta, quedar-se a casa una nit de gresca.

Fins i tot la penicil·lina es va descobrir per casualitat i l’error del doctor Fleming dins d’un laboratori ha acabat per salvar milions de vides. Una de les plaques que esperaven amb bacteris, l’estafiloco­c, era neta precisamen­t perquè, en una badada, s’havia contaminat amb un fong, el penicilliu­m.

Penso en aquell fong mentre estic esperant Maksim Óssipov, escriptor i cardiòleg rus, en un històric bar, El Velódromo. Només he llegit d’ell Pedra, paper, estisores (Club Editor/Libros del Asteroide) i per prescripci­ó facultativ­a. Impression­a com ha retratat els seus congèneres, inspirat en alguns dels seus pacients, com va fer Txèkhov, que també era metge.

Óssipov arriba amb cara d’espia, motxilla a l’espatlla, s’asseu i demana una tònica. M’assabento que ja l’han vacunat quatre vegades (“dues amb Sputnik i dues amb Pfizer”) i que odia l’elit del seu país, a la qual no dubta d’insultar, “fastigosa”.

Tot i que tinc un munt d’incògnites al cap, em sento obligada a preguntar-li per política: “Com creu que acabarà el conflicte entre Rússia i Ucraïna?”. Torna a reblar la idea de l’atzar, val més no posar-li gaire brida: “No crec que ningú vulgui que hi hagi una guerra. El problema és que, de vegades, una guerra arriba encara que ningú no la vulgui”.

Saldada la qüestió i lliure del jou oficial, l’inquireixo per altres coses que m’interessen, dels seus matins freds en un llogarret rus als costums de Tolstoi; em passa com a Julia Otero, que, després del tràngol, diu que ja li fa molta mandra parlar de política. Anem transitant per setmanes, projectant cases, filant viatges i somiant jubilacion­s, fins que ve una onada d’atzar i s’ho emporta tot. Caldrà fer cas d’Óssipov: “Sempre hi ha esperances, mentre el pacient segueixi amb vida”. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain