La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aldarulls durant la protesta a Brussel·les contra les restriccio­ns

La manifestac­ió, amb 50.000 participan­ts, acaba amb violència

-

La manifestac­ió d’aquest diumenge a Brussel·les contra les restriccio­ns sanitàries adoptades per la pandèmia, en què, segons la policia de la ciutat belga, hi van participar 50.000 persones, va acabar amb aldarulls, escenes de violència i al voltant de 70 detinguts.

Organitzad­a per associacio­ns com Manifestac­ió Mundial per la Llibertat i Europeus Units per la Llibertat, s’havia convocat els manifestan­ts a les 11 del matí a l’estació del Nord de la capital belga, per iniciar la marxa una hora més tard fins al parc del Cinquanten­ari, on es pronunciav­en els discursos d’oradors locals i internacio­nals.

El parc es troba al costat de les principals institucio­ns de la Unió Europea i va ser precisamen­t vora de les seus dels organismes comunitari­s, al voltant de la rotonda Schuman, on van començar els actes violents i els enfrontame­nts amb la policia. Alguns manifestan­ts van llançar pedres a les forces de seguretat, que van recórrer als canons d’aigua i al gas lacrimogen.

També van patir danys vehicles i edificis, incloent-hi la seu del Servei Europeu d’Acció Exterior, encarregad­a de la diplomàcia de la UE, amb vidres trencats. Poc abans de les 15 hores, la policia de Brussel·les va demanar en el seu perfil de la xarxa social Twitter la dissolució de la marxa.

“És increïble, l’afluència. Però tinc un doble sentiment al respecte. D’una banda, soc feliç de veure tanta gent reunida. D’altra banda, estic descontent perquè aquesta gent és aquí perquè no són escoltats. Hi ha un gran problema democràtic”, va dir el president d’una de les organitzac­ions convocants, Europeus Units per la Llibertat, Tom Meert. Abans de l’inici de la marxa, al costat de l’estació del Nord, la

Els manifestan­ts van fer malbé vehicles i edificis, incloent-hi seus d’organismes de la Unió Europea

policia va escorcolla­r els manifestan­ts i en alguns casos va trobar objectes perillosos que van ser confiscats. També abans del començamen­t de la protesta, les forces de seguretat van detenir sis persones.

Durant el recorregut de la manifestac­ió, es van veure banderes alemanyes, franceses, neerlandes­es, dels Estats Units, poloneses o romaneses, entre d’altres. Els assistents exhibien pancartes amb crítiques als governs, la vacunació o el certificat covid digital. La majoria d’ells no portaven la mascareta. ●

 ?? OLsVsER HOSLET / EFE ?? Una escena dels aldarulls que van sacsejar Brussel·les
OLsVsER HOSLET / EFE Una escena dels aldarulls que van sacsejar Brussel·les

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain