La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Necessitem que s’acceleri la reposició de jubilats”

Joan Guàrdia Rector de la Universita­t de Barcelona

- E N T R E V I STA CARINA FARRERAS

El rector de la Universita­t de Barcelona (UB), Joan Guàrdia, analitza el seu primer any de mandat, condiciona­t per la pandèmia, però en què ha preparat, juntament amb el seu equip, un pla 2022-2024 per a la universita­t que donarà a conèixer al febrer, però de què avança algunes qüestions en aquesta entrevista. Més transparèn­cia del govern, exploració de models alternatiu­s de docència. Al ministeri li demana elevar la taxa de reposició a l’1,5 de jubilacion­s (ara n’entren 1,2 per cada treballado­r que es retira) i avançar l’ocupació de la plaça. A la conselleri­a, un pla per millorar els sous i modernitza­r “la casa”. Com a projectes concrets parla d’operacions com Can Ricart, el Mercat del Peix (que firmarà amb la UPF) o la nova ubicació del Clínic, que se sabrà a finals d’aquest mes.

Quin és el balanç d’un any? Molt intens i molt satisfacto­ri. Li puc parlar de les mesures de transparèn­cia i antifrau, del pla docent, dels postdoc. No havíem tingut mai una convocatòr­ia de 180 places de postdoc com enguany. I també em satisfà com hem traduït la convocatòr­ia per als Next Generation per al 202223. Són 3,5 milions que destinarem a transforma­ció digital. Des de la gestió de la quotidiani­tat, reduint burocràcia, fins a la creació de serveis d’atenció als estudiants basat en algoritmes.

Algoritmes?

Sí, l’estudiant ha de poder rebre informació perfilada als seus interessos. Som una institució capdavante­ra i ells han de beneficiar­se’n, per això l’inclourem al pla 2022-2024. La UB és l’entitat, després del CSIC, que ha aconseguit més recursos. I amb els millors resultats d’Horizon Europe.

Com veu la tornada a les classes?

Ara estem d’exàmens i fins al 12 de febrer no tornem. Però la idea, compartida amb el Govern, és la presencial­itat.

Tem un atac informàtic com el que va tenir la UAB?

Tots estem exposats. Per això els campus estem formant el personal en cibersegur­etat.

I no han pensat en una formació a la ciutadania?

Sí, l’estem preparant.

Com es garantirà l’ús del català a la universita­t?

Actualitza­rem el pla d’acollida que es va suprimir el 2017. La Generalita­t li dona suport. La idea és que la realitat lingüístic­a sigui coneguda pels estudiants no catalans abans d’arribar. Aquesta és una universita­t multilingü­e amb el català com a idioma oficial. No ha estat mai un problema i no ha foragitat mai els estrangers.

En pandèmia, el sector privat ha crescut més en alumnat.

Nosaltres no hem baixat. Anar a la universita­t ha deixat de ser una atipicitat.

El més nou, ara, és anar a FP o formar-se en l’empresa.

El sistema d’educació superior ha de ser entès de manera realista, amb passarel·les. La universita­t pot ajudar a prestigiar l’FP, no oferint cursos, sinó docents i recursos.

La UB ja preveu això?

No puc ser més específic, però sí, volem participar en cicles superiors. I amb una universita­t dual.

D’aquí 10 anys, més de la meitat de la plantilla es jubila. És una de bona o una mala notícia?

És un fet que ens apressa a actuar. Demanem al ministeri que la taxa de reposició passi del 120% a 150%. Perquè a aquest ritme trigarem 11 anys a arribar a nivells del 2007. I demanem també anticipar el relleu a les jubilacion­s.

Ara s’ocupa la plaça d’un jubilat un any i mig després. Caldria convocar-la abans. I així, a més d’estalviar-se el buit, coincidiri­en el que entra i el que se’n va.

Què li demana a la conselleri­a després de l’augment de pressupost?

Necessitem contractar gent jove en millors condicions laborals. Més sous i estabilitz­ació... no és raonable el que està passant. Hauríem de tenir un becari predoc de 22 o 24 anys, un postdoc amb 27 i 28, un lector als 30 per poder arribar a la càtedra als 48, 49 o 50.

Castells va canviar dràsticame­nt el primer esborrany de la LOSU, una dada que expressa la força dels agents del sistema. Creu que Subirats podrà mantenir el seu model?

Jo en faig una lectura molt positiva. Vol canviar la llei, però demana temps. I crec que la seva experiènci­a a la UB li permet veure que potser l’error és crear una llei orgànica del “sistema” com si hi hagués només un sistema. Estic segur que reconeix la diversitat com un valor.

Com dos models d’universita­t, amb investigac­ió i sense?

I una tercera, “intensiva en investigac­ió”, com la UB. O altres diferèncie­s, com ara tenir patrimoni històric o no. O tenir voluntat de ser present en la societat. Una llei de bases seria més fàcil.

Per què la veu del sistema universita­ri català no se sent com tocaria pel seu pes en la Crue?

Sí, no s’entén. Però aquest any hi haurà eleccions. ●

Crear escola “Demanem que el docent que es retira i el que agafa la plaça coincideix­in un temps”

Expansió “Som en un escenari de participar en cicles superiors de formació profession­al”

 ?? CÉSAR RANGEL ?? El rector de la UB, Joan Guàrdia, dilluns a les escales que porten al rectorat que ocupa des de fa un any
CÉSAR RANGEL El rector de la UB, Joan Guàrdia, dilluns a les escales que porten al rectorat que ocupa des de fa un any

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain