La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Pirineu aspira a consolidar el repunt migratori de la pandèmia

La Cerdanya, la comarca amb més increment d’empadronat­s per les segones residèncie­s

- ROSA M. BOSC

“Cada dia que passa estic més convençut que la vaig encertar quan vaig venir aquí. Surto a córrer, esquiar, vaig en bici..., i treballo de traductor i corrector des de casa”, diu el tarragoní Abel Carretero, un jove filòleg i atleta d’elit, especialis­ta en proves d’ultradistà­ncia a la muntanya. L’Abel, veí des de fa dos anys de Vilamur, un dels nuclis del municipi de Soriguera, al Pallars Sobirà, assegura que és dels que ha vingut per quedar-se, i que aguanta bé les inclemènci­es de l’hivern, igual que Claudia Castaño i Albert Santoja. Aquesta parella va deixar Molins de Rei i es van convertir en els únics habitants fixos de Rubió, a gairebé 1.700 metres d’altitud, també a Soriguera. Excepte el Pallars Jussà, la resta de comarques catalanes del Pirineu han incrementa­t la població. La Cerdanya lidera el creixement, amb un 3,8% més d’empadronat­s, a 1 de gener del 2021, segons les últimes dades publicades per l’Idescat. Després hi ha l’Alta Ribagorça, amb un 3,1%, i el Pallars Sobirà, amb un 2,5%; la Val d’Aran, amb un 1,9%, i l’Alt Urgell, amb un 1,1% (vegeu el gràfic de la pàgina següent). Només al Pallars Jussà hi ha un lleuger retrocés, d’un 0,4%.

Les restriccio­ns imposades per la pandèmia, a partir del març del 2020, van desencaden­ar les ànsies d’anar a la natura, cosa que va empènyer centenars de ciutadans a instal·lar-se de manera temporal, o definitiva, en algun poble d’aquest àmbit geogràfic. L’impacte real del lleu transvasam­ent de població es veurà amb més precisió d’aquí a un o dos anys. Falta analitzar quants es queden definitiva­ment al Pirineu i quants ja han tornat a la ciutat. També hi ha un grup que allarga els períodes d’ocupació de les seves segones residèncie­s, comparat amb èpoques anteriors, i reparteix el temps entre la muntanya i la seva llar principal.

Si la Cerdanya és la comarca

15.000

 ?? CÉSA  NGAE ?? Abel Carretero, un filòleg que pot treballar a distància, està molt satisfet de la seva nova vida a Vilamur, al municipi de Soriguera (Pallars Sobirà)
CÉSA NGAE Abel Carretero, un filòleg que pot treballar a distància, està molt satisfet de la seva nova vida a Vilamur, al municipi de Soriguera (Pallars Sobirà)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain