La Vanguardia (Català-1ª edició)

Espanya ajorna el pas a semifinals contra Polònia

Una Noruega intensa i superior posa fi a una ratxa de 17 victòries seguides dels ‘hispans’ a l’Europeu

- TONI LÓPEZ JORD" FAS E P R I N C I PA L . G R U P I I

Espanya haurà de vèncer Polònia demà (15.30 h), a l’últim partit de la segona fase, per certificar la classifica­ció a la semifinal d’Europeu. Va fallar en la seva primera oportunita­t, contra una Noruega molt sòlida i intensa que va ser clarament superior i va infligir als hispans la primera derrota després de 17 victòries consecutiv­es en el torneig continenta­l, la millor ratxa històrica d’una selecció.

Quan falta l’última jornada, Espanya depèn de si mateixa per aconseguir un dels dos bitllets entre els quatre millors d’Europa. Empatats amb Noruega i Suècia a 6 punts, els hispans passaran amb una victòria contra Polònia (eliminada, i que ja van guanyar a l’amistós previ a l’Europeu), mentre que els dos nòrdics juguen entre ells. Si passa Noruega, serà com a primera de grup; si guanya Suècia, Espanya serà primera.

De manera que l’ensopegada contra Noruega estava permesa. Va ser just i sense excuses: els nòrdics s’hi jugaven més, no quedar al caire de l’abisme amb una derrota. I en la intensitat de sortida es va notar. Van comparèixe­r amb una velocitat més, malgrat el 2-0 de sortida d’Aleix Gómez. La rèplica va ser furibunda: un 0-5 en 10 minuts, amb Sagosen i Gullerud desfermats, va encendre les alarmes hispanes. Ribera va intentar canviar la tendència amb una defensa 5:1, però els robatoris i els 4 gols d’Aleix no eren prou per frenar una Noruega dura, veloç, amb més cames, que se n’anava aviat de 5 gols (el 5-10 als 15m17s). Va ser una llosa pesadíssim­a.

“Ens concentrar­em en la nostra feina i a oblidar-nos-en”, receptava Ribera per recuperar el nivell habitual de l’equip, que es veia superat en la defensa i sobretot no encertava en el tir. Malgrat el 3-0 reactiu amb què va reduir la distància (8-10, amb el 5è gol d’Aleix Gómez, el millor), l’atac espanyol ahir no va ser gens fi, malgrat la incorporac­ió de Sarmiento, i a la defensa li va faltar la solidesa i els ajuts de dies anteriors. De manera que Noruega, trepitjant l’accelerado­r, va recobrar els 3 gols de renda per arribar al descans (11-14).

El revulsiu que necessitav­a Espanya per remuntar es va presentar en forma de doble exclusió noruega, d’Aga i Tonnesen, però lluny d’aprofitar-lo, va encaixar un sorprenent 1-2 en superiorit­at. No era el dia dels de Jordi Ribera, que va provar per donar entrada a Corrales per un desencerta­t Gonzalo Pérez de Vargas, que portava només 2 parades en 10 llançament­s els 16 minuts del segon temps.

Però ni l’entrada del porter gallec va canviar el rumb del partit. Espanya va defensar una mica millor i es va aproximar a un gol amb el 19-20 de Casado. Llavors va caure en picat. Noruega va redoblar les seves defenses, va aixecar un mur amb el porter suplent Saeveraas, amb 7 parades, i se li van fondre els ploms als llançadors espanyols: van estar 12 minuts sense marcar, fins al 20-24 de Maqueda, quan faltaven 8 minuts.

No hi va haver miracle. Entre Sagosen i Barthold van frustrar l’aproximaci­ó, i fins i tot l’intent de Ribera de minimitzar la diferència de gols pensant en el goal average en cas d’improbable triple empat al final de la fase.

Espanya: Pérez de Vargas, Aleix Gómez (5, 2p), Maqueda (6), Casado (3), Chema Márquez (1), Ángel Fernández (1), Figueras; Corrales (ps), Gurbindo, Peciña, Sarment (1), Solé (2), Ariño, Guardiola (3), Tarrafeta i Sánchez Migallón (1).

L’embús espanyol en atac va ser descomunal: va estar 12 minuts sense marcar després de posar-se a un gol (19-20)