La Vanguardia (Català-1ª edició)

El camp envaeix Madrid per exigir lleis de suport al sector primari

La manifestac­ió reuneix 6.000 persones, moltes d’elles de l’Espanya buidada

-

El camp va envair ahir els carrers de Madrid per reclamar la màxima atenció de la societat i de la classe política per intentar canviar el curs de les coses. La manifestac­ió de protesta va congregar prop de 6.000 persones a la capital, segons dades de la Delegació del Govern a Madrid i es va acabar al costat del Ministeri d’Agricultur­a, Pesca i Alimentaci­ó, sense incidents. Els participan­ts venien de diferents indrets d’Espanya, convocats per l’Associació per a la Defensa del Món Rural (Alma Rural), amb l’objectiu de reclamar reformes legals que defensin la vida als pobles.

En en tancament de l’acte, van prendre la paraula les dones rurals, com ara la presidenta de l’Associació de Famílies i Dones del Món Rural (Afammer), Carmen Quintanill­a. Segons aquesta activista del sector primari, el medi rural “s’està morint a poc a poc” i les dones rurals l’estan abandonat perquè no tenen “la gran alternativ­a de l’ocupació”.

Les dones rurals “tenen la cara de l’atur femení” perquè “un 51%” de les que viuen als pobles estan aturades, va afegir. A més, segons les seves dades, dues de cada tres persones que deixen de viure en el medi rural són dones; per tant, va defensar la seva participac­ió en aquesta protesta.

Al voltant de mig miler d’associacio­ns de sectors molt diversos –des de representa­nts agrícoles a ramaders passant pels pesquers, del món de les mascotes, la falconeria, la caça o la tauromàqui­a– van anar al centre de Madrid per recórrer els quatre quilòmetre­s que separen la plaça San Juan de la Cruz, al costat de la seu del Ministeri per a la Transició Ecològica, de la glorieta de la Fuente de la Alcachofa, al costat del Ministeri d’Agricultur­a.

També van prendre part de la marxa reivindica­tiva un bon grup de tractors arribats des d’Astúries, a més de cavalls, bous, aus de falconeria i fins i tot agricultor­s amb les seves granotes i esquellots que van deixar una curiosa imatge de contrast amb l’entorn de l’eix dels passeigs de Castellana, Recoletos i Prado, paradigma del Madrid dels negocis.

El secretari general d’Alma Rural, Carlos Bueno, va incidir que el principal objectiu de la manifestac­ió d’ahir era aconseguir “influir en les polítiques” perquè “moltes vegades” –va afegir– s’aproven noves lleis que van en contra del medi rural. Bueno entén que amb la protesta d’ahir diuen “prou” i pretenen que la societat els doni suport.

Entre els assistents, hi havia representa­nts polítics del PP, VOX i Ciutadans, mentre que del sector agrari va destacar la presència del secretari general

Una de les principals reivindica­cions és que s’adoptin moltes més mesures per afavorir l’ocupació femenina

d’UPA, Lorenzo Ramos. Està previst que el proper 20 de març la capital torni a acollir una altra gran protesta en defensa del medi rural, aquesta vegada organitzad­a per les organitzac­ions agràries Asaja, COAG i UPA, la Reial Federació Espanyola de Caça, la Reial Federació d’Associacio­ns de Bestiar Selecte, la Unió de Criadors de Toros de Lídia i l’Aliança Rural.

Amb totes aquestes accions, els representa­nts del sector primari volen que el camp passi a convertir-se en una prioritat de l’agenda política. De moment, queda clar el seu poder de mobilitzac­ió. ●

mília al màxim òrgan de decisió de la companyia”, expliquen des del grup. Al llarg dels pròxims mesos, Mango té previst crear altres òrgans de gestió a la recerca d’una profession­alització més gran de la seva estructura, apunten.

“Es tracta d’una evolució natural tenint en compte l’acomplimen­t dels últims anys de l’empresa”, explica Toni Ruiz, conseller delegat de Mango. des de botiga, oficines i hotels. El 2020 els seus ingressos van arribar als 24,6 milions d’euros enfront dels 41,5 milions del 2019 i va perdre 1,4 milions, segons les últimes dades del Registre Mercantil.

La caiguda de rendes a causa de la pandèmia explica l’evolució. La companyia afirma que Punta Na tancarà l’exercici 2021 “pel camí de la rendibilit­at”. ●

 ?? RICARDO RUBIO / EP ?? Un moment de la manifestac­ió d’ahir al passeig de la Castellana
RICARDO RUBIO / EP Un moment de la manifestac­ió d’ahir al passeig de la Castellana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain