La Vanguardia (Català-1ª edició)

Veterans de l’aire net

Zonair 3D factura deu milions, la meitat a l’estranger, amb la fabricació de sistemes de purificaci­ó d’aire

- Ba celona

La preocupaci­ó per la puresa de l’aire que respirem en espais tancats s’ha disparat arran de la pandèmia. Evitar la transmissi­ó del virus s’ha convertit en una prioritat per a organismes de tota mena i, per això, els fabricants de purificado­rs d’aire passen pel seu millor moment. És el cas de Zonair 3D, una companyia veterana a Catalunya, fundada el 2006 per Xavier Trillo.

“Els ingressos han pujat significat­ivament, hem facturat 10 milions d’euros el 2021 i tenim previst duplicar aquesta xifra el 2022. Podríem créixer encara més si no fos per la crisi de subministr­aments global”, assegura el director general.

La companyia va néixer amb l’objectiu d’eliminar la presència de virus dins d’hospitals. Va desenvolup­ar una tecnologia pròpia col·laborant amb un equip d’investigad­ors de la UPC i, amb els anys, va anar ampliant el catàleg, rebent l’aval del Consell Superior d’Investigac­ions Científiqu­es (CSIC).

Des de la seva fàbrica a Caldes de Montbui, Zonair 3D fa arribar els seus sistemes de purificaci­ó d’aire a tota mena d’organismes: hospitals, empreses del sector de l’automoció, ferroviari, hoteler, bancari, administra­cions públiques, particular­s... Gairebé la meitat de les seves vendes es produeix a l’estranger, en països com França, Alemanya, la Xina, Itàlia i la regió de l’Orient Mitjà.

A finals de l’any passat, la companyia va obtenir el premi European Technologi­cal Awards 2021, en reconeixem­ent a la seva tecnologia capdavante­ra. “Als inicis em prenien per boig, però ha hagut d’arribar una pandèmia perquè em donin la raó. Segons l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS), hi ha entre cinc i deu vegades més contaminac­ió d’aire als espais interiors que no pas a l’exterior. Crec que més enllà d’evitar la transmissi­ó de la covid, és important mantenir sempre els aires nets per qüestions de salut”.

La companyia dona feina a unes 40 persones de manera directa, 30 de les quals treballen a la fàbrica de Caldes de Montbui. Trillo indica que la planta serà ampliada aquest any amb una inversió de mig milió d’euros. El negoci, diu, és rendible, es mou amb uns marges d’ebitda (benefici brut) d’un 13-14%.

Actualment, la propietat del negoci està en mans de Xavier Trillo, el seu soci, Diego Yepes, i el grup Etra, que va entrar el 2020, prenent un 35% del capital. Llavors, aquesta companyia formava part del grup ACS, però a finals del desembre passat la constructo­ra va anunciar que venia Etra al grup Vinci. ●

L’empresa, nascuda el 2006, preveu invertir mig milió en la planta productiva de Caldes de Montbui

 ?? AF   VÍEU  ÍF ?? Xavier Trillo amb un purificado­r d’aire en un hotel del centre de Barcelona
AF VÍEU ÍF Xavier Trillo amb un purificado­r d’aire en un hotel del centre de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain