La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’OTAN també estudia augmentar la presència militar a la seva frontera oriental

-

L’OTAN podria desplegar noves unitats de combat a l’Est d’Europa en resposta a la presència de destacamen­ts russos a la frontera d’Ucraïna, va explicar ahir el secretari general de l’organitzac­ió, el noruec Jens Stolteberg. “Estem consideran­t reforçar la nostra presència a la zona est de l’Aliança, la qual cosa podria suposar un augment de les tropes desplegade­s”, va respondre Stoltenber­g als periodiste­s.

Ara per ara, l’OTAN compta amb 4.000 efectius integrats en batallons multinacio­nals a Estònia, Lituània, Letònia i Polònia, avalats per tancs, defensa aèria i unitats de vigilància i informació.

L’OTAN esmenta en un comunicat el compromís de Dinamarca, Espanya, França i els Països Baixos per considerar l’enviament de tropes, avions o naus a la zona. En concret, Dinamarca enviarà una fragata i desplegarà aeronaus F-16 a Lituània. Espanya enviarà quatre avions de combat a Bulgària i tres vaixells al mar Negre per afegir-se a les forces que l’OTAN té en aquesta zona. Els Països Baixos també planegen enviar dos caces F-35. Finalment, França s’ha compromès a desplegar tropes de terra a Romania.

En paral·lel, els tres països bàltics –Estònia, Lituània i Letònia– van confirmar aquesta setmana que enviaran a Ucraïna míssils antitanc i defenses antiaèries, totes de fabricació nord-americana. Va ser des de Washington que es va aprovar finalment aquesta tramesa.

Tot i això, la implicació dels països europeus en aquest desplegame­nt no és unànime. Alemanya, per la seva posició econòmica al centre d’Europa i per la seva dependènci­a del gas rus, és el país que es mostra més vacil·lant a l’hora de materialit­zar el seu suport.

Ahir va ser un dilluns tens a Europa. L’inici de maniobres navals per part de l’Armada russa al mar d’Irlanda, comunicade­s a l’últim moment a l’illa, no va millorar pas la situació. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain