La Vanguardia (Català-1ª edició)

Damasc confia en l’ajuda de la Xina per a la reconstruc­ció després de la guerra

Síria es converteix en l’últim país de la regió que s’afegeix a la Nova Ruta de la Seda

- JORDI JOAN BAÑOS

El camí de Damasc està alineat amb la Nova Ruta de la Seda. Baixar al-Assad no ha necessitat caure de cap cavall per creure en Pequín. Però Xi Jinping ha endarrerit l’adhesió de Síria al seu projecte d’infraestru­ctures tant com ha pogut, encara que la va sol·licitar el 2017. L’ha formalitza­da, a més, de la manera més discreta.

A Síria, la guerra fumeja esporàdica­ment, deu anys després del seu inici, sense cap aparença de canviar de signe. La dictadura de Baixar al-Assad s’ha imposat malgrat les sancions i controla tres quartes parts d’un país encara en ruïnes. L’altra cara de la runa són els sis milions de desplaçats i els altres sis milions de refugiats a Turquia i altres països.

Damasc, però, no disposa dels 300.000 milions d’euros que s’estimen necessaris per a la reconstruc­ció, i no parlem de les repatriaci­ons. Xifra també fora de l’abast dels seus grans valedors polítics i militars, Rússia i l’Iran.

Mentrestan­t, la Xina s’ha mantingut entre bastidors, com també va fer a l’Afganistan. Ara, en tots dos casos, els pàries internacio­nals truquen a la seva porta. Aquest mes el Govern sirià ha firmat el memoràndum d’incorporac­ió a la Nova Ruta de la Seda davant l’ambaixador xinès. Amb prudència oriental, Síria va quedar per al final, al darrere de pràcticame­nt tots els països de l’Orient Mitjà, amb l’excepció d’Israel i Jordània, que no hi participen.

La Xina, que no dissimula el seu interès a connectar per terra el mar Aràbic i el mar Mediterran­i, com a alternativ­a al canal de Suez, ha esperat que la baula imprescind­ible, l’Iraq, celebrés eleccions i que l’exèrcit dels EUA, el 31 de desembre passat, acabés la seva “missió de combat” al país.

Els EUA, ara exportador­s d’hidrocarbu­rs, continuara­n perdent interès en l’Orient Mitjà. Una cosa que no es pot permetre la Xina, ben situada per ocuparne el buit. El seu avantatge és no tenir cap enemic a la zona, ni tampoc cap relació privilegia­da.

Si, d’una banda, Pequín s’ha assegurat el subministr­ament a llarg termini de cru iranià, de l’altra està construint gran part de la nova capital d’Egipte, on el general Al-Sissi vola a la Xina almenys un cop l’any. L’interès és mutu. Si l’estret de Malacca –i abans el d’Ormuz– pot posar la soga al coll de les importacio­ns xineses d’hidrocarbu­rs, el canal de Suez la pot posar per a les seves exportacio­ns de manufactur­es a Europa. Pels motius esmentats , la Xina ha posat a punt la seva primera base a l’estranger a Djibuti.

Per desfer el nus, la Xina va temptejar fins i tot Israel, abans que Washington hi intervingu­és. No hi haurà a curt termini una via ràpida entre Eilat, localitat al mar Roig, i Haifa, port del Mediterran­i. El paper el podria jugar ara Síria, fet que convida al pessimisme sobre la pacificaci­ó total de l’Iraq, el seu vas comunicant amb l’Iran.

Més que al camí de Damasc, Pequín té la mirada posada en Alep –capital econòmica, avui devastada– i els ports de Latakia i Tartus, assegurats per Rússia. El que mou la Xina no és altruisme, encara que acabi de donar un milió de vacunes a Síria.

D’altra banda, els EUA han deixat d’amenaçar amb sancions a les oenagés que interactuï­n amb l’Executiu de Damasc. La Unió dels Emirats Àrabs fa dos anys van anar més lluny reobrint la seva ambaixada a la capital siriana, encara que només fos per molestar Turquia i Qatar. Egipte també pressiona a favor de la readmissió de Síria en el concert àrab.

No per casualitat, sis ministres d’Exteriors de la península Aràbiga han comparegut de bracet a la Xina, aquest mateix mes. Dos dies després ho va fer el seu homòleg iranià. Tots aquests governs són, com el de Pequín, poc amics de revoltes i de demandes democratit­zadores. No és gens estrany que l’Aràbia Saudita i els Emirats hagin anunciat que incorporar­an la llengua xinesa al pla d’estudis.

Ala Xina la beneficia el fet que la implicació àrab a Síria tingui un sostre, per la desmesurad­a influència iraniana. La mediació xinesa ha contribuït al compromís iraquià de reforçar la connexió ferroviàri­a transfront­erera. L’objectiu final és una passarel·la entre el mar Aràbic i el Mediterran­i, via l’Iran, l’Iraq i Síria. Però els EUA continuen ocupant els

Pequín no dissimula la seva intenció de connectar per terra el mar Aràbic i el Mediterani

accessos orientals d’aquest últim país, ostensible­ment amb els subministr­aments per a Hizbul·lah a la diana, com els té la Força Aèria Israeliana.

Europa, per la seva banda, insisteix en una solució política prèvia. També Pequín, amb la boca petita, diu que espera “flexibilit­at” de Damasc en el seu tracte amb l’oposició. Encara que a la pràctica bloqueja, amb Rússia, qualsevol resolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides contra Al-Assad. En interès, no només de la Xina, la llibertat de navegació, la seguretat dels subministr­aments i la pacificaci­ó de l’Orient Mitjà. Fins a cinc mil uigurs han entrat a Síria des de Turquia per foguejar-se en milícies gihadistes, segons Damasc.

L’adhesió de Síria va sortir dels llimbs amb la visita a Damasc del ministre d’Exteriors xinès, el juliol passat, i va ser tancada al novembre en una conversa entre Xi Jinping i Baixar al-Assad.

Damasc remarca que “amb Alep i Palmira, vam ser nació fundaciona­l de l’antiga ruta de la seda i, per tant, la revitalitz­arem”. L’empenta de la Xina, confien, els hauria d’acostar a la seva aspiració de ser el punt de trobada de cinc mars, des del Mediterran­i fins a l’Aràbic, passant pel mar Roig, el mar Negre i el mar Caspi.

Compraran ordinadors i vendran olives. ●

 ?? COUAI BESHARA / AFP ?? Imatge de la devastació produïda per la guerra al camp de refugiats palestins de Iarmuk, al sud de Damasc
COUAI BESHARA / AFP Imatge de la devastació produïda per la guerra al camp de refugiats palestins de Iarmuk, al sud de Damasc

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain