La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els partits italians guanyen temps per acordar el nou cap d’Estat

-

Estava anunciat abans que arrenqués la primera votació per elegir el president de la República a Itàlia, i no hi va haver sorpreses. El conclave per elegir el nou cap d’Estat italià va acabar ahir amb fumata negra: el president de la Cambra de Diputats, Roberto Fico, va llegir una majoria de vots en blanc dels 1.008 grans electors convocats en sessió conjunta, un menys després de la mort del diputat berlusconi­à Vincenzo Fasano.

La tècnica de la papereta buida va ser l’elegida per les forces polítiques italianes per guanyar temps i posar-se d’acord en la persona que haurà d’assegurar l’estabilita­t del país en els propers set anys. Els líders de les formacions van intensific­ar ahir les negociacio­ns cara a cara, amb el lliguista Matteo Salvini fent de director d’orquestra amb reunions amb Enrico Letta (Partit Demòcrata), Giuseppe Conte (Moviment 5 Estrelles) i fins i tot amb el primer ministre Mario Draghi.

L’expresiden­t del Banc Central Europeu era ahir l’home més buscat de Roma davant els rumors que deien que estava contactant els dirigents polítics per accelerar la seva candidatur­a, no comentats per la seva oficina. La promoció de Draghi a la presidènci­a guanyava força en les apostes, però els partits encara temen que el seu ascens pugui portar a unes eleccions anticipade­s en no trobar un consens per al seu substitut com a premier. L’altre escenari que es preveia ahir era l’elecció del democristi­à Pier Ferdinando Casini, expresiden­t de la Cambra Baixa. Podran votar les vegades que calgui, i el més probable és que fins aquest dijous –quan el quòrum necessari baixa a 505, la majoria absoluta– no comenci a aclarir-se el destí de Draghi. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain