La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pols tancat entre PSOE i Podem per les aliances per a la reforma laboral

ERC i PNB denuncien el deterioram­ent de la seva relació amb el Govern de coalició

- Heirid / Barcelo a

Les negociacio­ns per aprovar la reforma laboral al Congrés ja entren a la recta final –el dia 3 de febrer es votarà la convalidac­ió del decret– pitjant l’accelerado­r. Els contactes se succeeixen amb els socis d’investidur­a, i al Ministeri de Treball hi continua havent confiança en l’acord, però el procés no és un camí de roses i la relació al bloc de legislatur­a s’està deterioran­t, tant com es tensen les cordes entre PSOE i Unides Podem.

Mentre que el PSOE no sembla gaire inquiet amb el malestar dels seus dos principals aliats externs, ERC i PNB –fins i tot fa comptes a l’aire per prescindir­ne a favor de Cs (vegeu el requadre)–, el Ministeri de Treball manté la hiperactiv­itat negociador­a amb el bloc d’investidur­a i confia a arribar a un pacte amb els mateixos grups amb què es van aprovar els dos pressupost­os, en què les últimes 72 hores han avançat significat­ivament.

Tot i això, en el si de Podem creix la inquietud davant l’actitud del PSOE i la manera com, conferint el dret de veto a la CEOE, contaminen la negociació que té en marxa Treball. Temen que l’afanada construcci­ó de la majoria de legislatur­a s’ensorri si la reforma laboral s’aprova amb altres suports. El resultat de la norma seria el mateix, però darrere amenacen altres aprovacion­s pendents, començant per la llei d’Habitatge i la pujada de l’SMI, sobre les quals és coneguda la posició de Cs, antitètica de la d’Unides Podem.

Alhora, els socis parlamenta­ris masteguen un malestar creixent, de manera singular amb el PSOE. Novament ahir ERC i PNB adoptaven actituds molt dures i reiteraven que en aquest moment el seu vot a la reforma laboral continua en negatiu. I al marge de negociacio­ns específiqu­es –que ERC i PNB dirimeixen amb Treball–, aflora una llista de greuges que fissuren la confiança entre els aliats: la taula de diàleg de Catalunya i la transferèn­cia de l’ingrés mínim vital (IMV).

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d’Esquerra, insistia ahir que l’eix en què s’incardina la seva oposició a la reforma laboral continua sent el que es traça sobre el pla, d’esquerra a dreta, però també va donar curs a una insatisfac­ció de fons davant la inacció del Govern respecte a altres afers, que s’inscriuen en l’altre eix, el vertical, el del conflicte polític. I aquí torna a aparèixer la taula de diàleg de Catalunya, que continua sense calendari i sense que des de la Moncloa surti cap proposta.

Aquest mal humor dona context a la falta d’incentius dels republican­s per facilitar la convalidac­ió de la reforma laboral, malgrat que ahir el diputat d’ERC Jordi Salvador instava el Govern central, a través de les xarxes socials, a continuar negociant. De fet, demà Yolanda Díaz és a Barcelona i està previst que dijous visiti la fàbrica de Seat.

Al PNB les reivindica­cions respecte al model de relacions laborals són breus –la prevalença del diàleg social basc–, però tant el president de l’Euskadi Buru Batzar (EBB), Andoni Ortuzar, la setmana passada, com ahir el portaveu del grup basc al Congrés, Aitor Esteban, han fet patent un descontent­ament que transcende­ix els límits de la negociació en curs i apel·la als incomplime­nts generals de la Moncloa amb els compromiso­s adquirits. Molt en particular, la transferèn­cia de la gestió de l’ingrés mínim vital, a què al·ludeix el PNB com un Rubicó per a les relacions amb el Govern central.

Uns i d’altres temen que el PSOE forci un canvi de rasant en la legislatur­a i que el Govern ecofriendl­y es converteix­i en el Govern dels chuletones. ■

Esquerra i el grup basc acusen l’Executiu espanyol d’incomplir els compromiso­s

Podem tem que el PSOE vulgui utilitzar Ciutadans per a altres lleis pendents, com ara la d’Habitatge o l’SMI

 ?? GERARD MAGRINYÀ / ERC ?? La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, a la roda de premsa d’ahir després de la reunió del partit
GERARD MAGRINYÀ / ERC La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, a la roda de premsa d’ahir després de la reunió del partit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain