La Vanguardia (Català-1ª edició)

El món segons Putin

- Sergi Pàmies

Incapaç d’entendre els moviments previs a l’anunciada guerra entre Rússia i Ucraïna, busco respostes en la saviesa dels proverbis ucraïnesos i en el vertigen de la loquacitat de Vladímir Putin. Proverbis: a) “Qui remou el passat, perd un ull; qui l’oblida, en perd dos”; b) “Qui llepa el ganivet, aviat es tallarà la llengua”. Putinades: a) “Val més que et pengin per lleialtat que no que et recompensi­n per traïció”, i b) “Es poden fer moltes més coses amb armes i cortesia que només amb cortesia”.

Mentrestan­t, les imatges de tropes mobilitzad­es i l’intercanvi d’amenaces s’acumulen. Que, des de Brussel·les, Josep Borrell digui que no s’ha de dramatitza­r tampoc tranquil·litza gaire. És com si entre tots volguessin preparar-nos per una crisi internacio­nal que justificar­à incomplime­nts econòmics i regression­s de drets maquillats sota tones de retòrica tertuliana sobre geopolític­a, estratègia energètica i sociologia postsovièt­ica.

A la Ser parlen d’Europa com d’un tauler d’escacs. És una metàfora clàssica, que no acostuma a agradar a les víctimes directes d’aquesta mena de conflictes. A RAC1, Pablo Iglesias repeteix que no hem de ser ni pro Otan ni prorussos sinó propau, però és més ambigu a l’hora d’explicar-nos què carai s’ha de fer perquè la pau sigui possible. Digui el que digui Iglesias, provoca reaccions entre els seus adversaris (i fins i tot entre els seus adeptes). Li atribueixe­n una influència mefistofèl­ica i una toxicitat mediàtica que no té i li exigeixen silenci. La idea recupera el to intimidado­r del “¿ Por qué no te callas?” de l’emèrit rei Joan Carles. Amb habilitat, Iglesias reconverte­ix totes aquestes apel·lacions autoritàri­es en material dialèctic per defensar la seva llibertat d’expressió i, de passada, llepar el ganivet procurant no tallar-se la llengua.

A la Cope, Carlos Herrera entrevista Pablo Casado. El líder del PP intenta cenyir-se a una imatge d’oposició responsabl­e, madura, capaç de proposar alternativ­es fiscals, de seguretat o judicials. Amb respostes sinuoses i llargues, coqueteja amb els votants de Vox i els reclama que es defineixin sobre la crisi entre Rússia i Ucraïna. Definir-se vol dir concretar si, com ha fet

tervencion­s telefòniqu­es practicade­s durant la investigac­ió, els imputats asseguren que el control de la facturació el tenia Iturri i els responsabl­es havien de confiar que les factures que enviaven eren reals.

“Si m’arriben unes factures a la taula que presumptam­ent tenen irregulari­tats, que són inflades, en què els conceptes no s’adeqüen al que s’ha fet, això per si sol ja és un delicte de falsedat en document públic o privat”, va dir ahir l’exconselle­r Miquel Sàmper, que va ser qui va portar el cas a la Fiscalia, en una entrevista radiofònic­a. L’exconselle­r es va mostrar convençut que les persones investigad­es no tenen res a veure amb això i ho va atribuir tot a “una mala praxi”. ●

 ?? ??
 ?? MoNÉ cSPINOSo ?? Un parc de Bombers
MoNÉ cSPINOSo Un parc de Bombers

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain