La Vanguardia (Català-1ª edició)

Elena reforça anticorrup­ció per aturar les crítiques d’ingerència dins els Mossos

El conseller defensa el cessament de Trapero i demana d’obrir una etapa més plural

- NArcelonA

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, va anunciar ahir la presentaci­ó d’un nou protocol per blindar la unitat anticorrup­ció dels Mossos i, així, aturar les acusacions d’haver purgat l’antiga cúpula per interferir en les investigac­ions en curs. El conseller va presentar un nou protocol que exposarà a jutges i fiscals perquè les investigac­ions de corrupció només siguin conegudes per l’aparell judicial. “Tot el que traspassi el blindatge que han de tenir els investigad­ors ho reprovo i qualsevol persona que faci això serà destituïda”, va advertir.

Des que va decidir destituir el major Josep Lluís Trapero al capdavant dels Mossos, Elena ha invertit l’últim mes a intentar justificar la decisió. Ahir ho va fer davant la comissió d’Interior del Parlament, on s’havia compromès a comparèixe­r voluntària­ment després de l’enrenou provocat per la profunda remodelaci­ó a la cúpula de la policia i amb l’objectiu de donar per conclosa la polèmica. “És necessari un model d’un lideratge més coral i més plural”, va esgrimir en relació amb Trapero, de qui va elogiar la feina, però va avançar que el nou cap del cos, Josep Maria Estela, està “més ben preparat” per dur a terme un model basat en el territori i la feminitzac­ió. “No s’ha purgat ningú, no s’ha castigat ningú”, va reiterar. “Hi ha molta mobilitat interna”, va defensar en al·lusió al canvi del cap de la comissaria d’Investigac­ió Criminal, Toni Rodríguez, que va ser cessat just després de Trapero i traslladat a la comissaria de Rubí. “Anar a Rubí no és un càstig. És un repte policial molt important”, va defensar.

El cessament fulminant de Rodríguez, que va demanar empara al TSJC per evitar ingerèncie­s en investigac­ions a polítics independen­tistes com Laura Borràs i l’exconselle­r Miquel Buch, va servir de munició a l’oposició, que el va acusar de voler controlar les investigac­ions. El conseller va fugir de la retòrica sentimenta­l que va utilitzar a RAC1 fa una setmana quan va dir que “moriria abans que tapar un cas de corrupció” i va recordar que aquesta legislatur­a es posarà en

“Qualsevol persona que traspassi el blindatge dels investigad­ors serà destituïda”, va avisar el titular d’Interior

marxa un reforç de la unitat anticorrup­ció on s’incorporar­an nous agents, tal com ja va planificar l’antiga direcció de Trapero.

L’exconselle­r Ramon Espadaler, que ara forma part del grup socialista-Units per Avançar, va acusar el conseller de remodelar la cúpula amb l’objectiu de crear una direcció de la policia molt més governativ­a amb un cap més pròxim a ERC (Estela) i un segon proper a Junts (Sallent). També va qüestionar que s’anunciessi­n 31 canvis de cop, una maniobra que va qualificar d’“arbitrària” i autoritàri­a. “Es volia enviar un missatge als comandamen­ts que ‘Aquí mano jo’”, va recriminar. Per la seva banda, la CUP va deixar clar que li són igual els noms i va preguntar si la nova direcció “servirà per paralitzar els desnonamen­ts de famílies vulnerable­s, la llei mordassa i eliminar els projectils de foam”, va qüestionar Xavier Pellicer. Els comuns van posar en dubte les formes i l’oportunita­t dels cessaments i van recordar que els Mossos han tingut cinc caps en quatre anys. “No sé si això és bo per al cos policial”, es va preguntar el diputat Marc Parés. Més bel·ligerants van ser des de la dreta i van qualificar de purga la remodelaci­ó. Matías Alonso, de Ciutadans, va dir que l’antiga cúpula estava igual de preparada que aquesta i Lorena Roldán, del PP, va assegurar que Trapero havia estat defenestra­t després que es negués a posar-li un escorta. ●

 ?? BaIBac lonMOo R cEc ?? Joan Ignasi Elena va comparèixe­r ahir a la comissió d’Interior del Parlament
BaIBac lonMOo R cEc Joan Ignasi Elena va comparèixe­r ahir a la comissió d’Interior del Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain