La Vanguardia (Català-1ª edició)

Esprint per blindar la candidatur­a dels Jocs Olímpics del xoc polític

El dossier tècnic, amb el repartimen­t de seus, se sabrà abans de la consulta al Pirineu

-

La presentaci­ó de la consulta a l’Alt Pirineu i l’Aran sobre la candidatur­a dels Jocs Olímpics d’hivern del 2030 va disparar divendres alarmes a Aragó i el COE. El problema no era la consulta, sinó la terminolog­ia utilitzada per la consellera de Presidènci­a. Laura Vilagrà va parlar d’una “candidatur­a catalana forta” i va deixar l’Aragó com a territori “col·laborador”. Aquesta definició va revoltar Javier Lambán, president aragonès, i així ho va fer arribar en persona a Pere Aragonès. També hi ha intercedit el Comitè Olímpic Espanyol, amb Alejandro Blanco al capdavant, que va contactar amb Vilagrà. Més enllà dels discursos, totes les administra­cions s’afanyen a sufocar la polèmica i blindar un projecte que està més avançat del que s’ha exposat públicamen­t.

No és la primera vegada que la Generalita­t i el Govern aragonès xoquen per motius polítics en aquest projecte, però des de divendres s’ha posat en marxa un esprint de reunions que comença avui entre Lambán i Blanco, continuari­a demà amb Blanco i la consellera Vilagrà al Palau de la Generalita­t, i remataran previsible­ment divendres Lambán i Aragonès amb una reunió a Balaguer, aprofitant una visita del president de la Generalita­t al municipi i Castelló de Farfanya.

Al Palau de la Generalita­t la cita s’emmarca en la ronda de trobades amb els presidents veïns –València, Balears i Andorra– i es plantegen els Jocs com un tema més de l’agenda entre la covid i els fons europeus. Al contrari, Lambán vol aprofitar per “reconduir” la situació. El president d’Aragó afirmava ahir que “no hi haurà” Jocs al Pirineu si Aragó i Catalunya no són “al mateix nivell”.

També des del COE es defensa que vagin plegats i s’afirma que la candidatur­a conjunta és imparable. A Aragó s’atribueix el discurs de Vilagrà a necessitat­s d’ERC, però els republican­s van més enllà. Volen fer valer el lideratge de Catalunya i treure càrrega a l’operació “retrobamen­t” de Pedro Sánchez. “Sense Catalunya no hi ha jocs”, defensen a Palau marcant perfil.

La “catalanitz­ació” de la candidatur­a es considera a Aragó un menyspreu que faria inviable el projecte. Ara el COE s’esforça a rebaixar el to de la polèmica.

Va ser Pedro Sánchez qui va comparèixe­r al setembre juntament amb Lambán per presentar la candidatur­a com un “projecte de país, d’Estat”, amb Aragó i Catalunya “en peu d’igualtat”. Era l’endemà de la reunió de la taula de diàleg al Palau de la Generalita­t, i Lambán va recollir el guant assegurant que el projecte podia ajudar a solucionar el conflicte polític català després d’haver desacredit­at el fòrum de diàleg entre el Govern i la Generalita­t.

La comissió tècnica, formada per representa­nts de Catalunya, Aragó, el Consell Superior d’Esports i el COE, s’ha reunit dues vegades –l’última aquest mes–, i es va avançar en el repartimen­t de discipline­s. Les proves de muntanya s’ubicaran entre el Pirineu d’Aragó, l’Aran i la Cerdanya. Jaca seria una de les seus aragoneses, juntament amb Saragossa, en proves de gel. Les discipline­s que requereixe­n pavellons de gran capacitat es disputarie­n a Barcelona: el Palau Sant Jordi i el futur Palau Blaugrana.

Tot i això, hi ha altres esports

Blanco es reuneix avui amb Lambán i demà amb Vilagrà; els presidents s’han citat divendres

que es podrien ubicar en altres països amb el vistiplau del COI. Un exemple seria el bobsleigh, sense tradició a Espanya, o els salts de trampolí. Entre les alternativ­es a l’estranger s’estudien ubicacions a Suïssa, o fins i tot Sarajevo, que va ser batejada com l’onzè districte de Barcelona en plena guerra dels Balcans, per bé que aquesta opció requereix inversió.

El treball dels tècnics continua intacte malgrat el xoc polític, i així s’ha manifestat des de totes les parts. Està previst presentar el dossier tècnic al març, abans de la consulta, un temps que, a més, permetrà acompanyar el projecte d’estudis d’impacte mediambien­tal. La discussió sobre el nom de la candidatur­a arribarà després. ERC batallarà perquè sigui Pirineus-Catalunya; Lambán reclama que a la nomenclatu­ra s’hi afegeixi Aragó. ●

 ?? GOBIERNO DE ARAGÓN ?? Aragonès i Lambán van coincidir al novembre als premis de Foment del Treball
GOBIERNO DE ARAGÓN Aragonès i Lambán van coincidir al novembre als premis de Foment del Treball

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain