La Vanguardia (Català-1ª edició)

Atenció als que pateixen covid persistent

- Adjunt al Director: __ Defensor del lector: __ Redactors en cap: __ Consellers de Direcció:

La urgència ha presidit la lluita contra la covid, el virus que va sorprendre el món a començamen­ts del 2020 i ha exigit un esforç assistenci­al, científic i logístic sense precedents. L’adequació d’hospitals i centres d’assistènci­a primària per fer front a la pandèmia es va haver d’implementa­r corrents. El desenvolup­ament de la vacuna va estar marcat per les presses. I l’esforç logístic requerit per preparar les campanyes de vacunació dels ciutadans també es va fer a tota velocitat. El virus s’expandia de pressa i la resposta sanitària no tenia un minut per perdre. Cada nova variant del virus o cada nova onada introduïen un altre factor d’urgència, que exigia sempre una reacció immediata.

Quan a Espanya ja ens acostem al segon aniversari de la declaració de l’estat d’alarma, la pandèmia continua avançant. Al món s’han comptabili­tzat a hores d’ara 340 milions de casos confirmats i més de 5,5 milions de morts, i Europa és, per cert, el continent amb més casos, i on la pandèmia progressa ara, per la variant òmicron, amb més rapidesa. La urgència continua marcant, per tant, moltes de les accions sanitàries contra la covid. Tot i això, hi ha un aspecte de la malaltia que fa molt de temps que es manifesta i per al qual encara no hi ha un protocol d’acció satisfacto­ri. Ens referim a la covid persistent. És a dir, la infecció de llarga durada, en pacients que superen la fase inicial, però continuen patint efectes crònics, que dificulten diàriament el seu mode de vida.

La covid persistent encara continua envoltada d’un halo de misteri. L’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) no va reconèixer fins a finals del 2021 una definició d’aquesta malaltia, que associava a la condició dels individus amb antecedent­s d’infecció probable o confirmada de covid, generalmen­t tres mesos després de l’inici, amb símptomes que duren almenys dos mesos i no poden atribuir-se a un diagnòstic alternatiu. Aquests símptomes són molt diversos. El ventall inclou fatiga, dolors musculars o articulars, insuficièn­cia respiratòr­ia, pèrdues d’olfacte o gust, disfuncion­s cognitives, etcètera. Cal afegir, pel que fa a la durada, que els dos o tres mesos esmentats són orientatiu­s, atès que moltes persones veuen com s’allarguen aquestes molèsties, en ocasions inhabilita­dores, durant anys. A Espanya prop del 10% de persones que van contreure la covid pateixen ara covid persistent. (En altres països s’han registrat percentatg­es superiors). Moltes no han pogut reintegrar-se al lloc de treball, d’altres han estat acomiadade­s o han hagut de sol·licitar una invalidesa permanent. Totes tenen diàriament dolors o molèsties diverses i, sens dubte, la incertesa pròpia d’una malaltia que és duradora i de final incert.

La covid persistent ha vingut, en molts casos, per quedar-se per un període de temps indefinit. Cal, doncs, que la societat hi doni una resposta. Que proporcion­i a les víctimes, en primer lloc, el reconeixem­ent d’aquesta malaltia (si bé és veritat que, per la seva pròpia naturalesa, no sempre es manifesta de la mateixa manera). I, a continuaci­ó, que s’estableixi­n els protocols sanitaris oportuns i s’hi faciliti l’accés a tots aquells que puguin acreditar que estan subjectes als efectes prolongats de la pandèmia. Les autoritats polítiques i sanitàries han d’avaluar millor la dimensió d’aquest problema i establir les normes per identifica­r els que el pateixen i donar-los l’assistènci­a que necessiten per dur una vida digna. Perquè ara ja tenim constància certa que la covid té efectes diversos, de molts tipus, i que de vegades són asimptomàt­ics, de vegades són, malauradam­ent, irreparabl­es, i de vegades són d’evolució llarga i imprevisib­le. ●

Cal millorar l’assistènci­a per als que tenen llargues seqüeles del virus

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain