La Vanguardia (Català-1ª edició)

La inestabili­tat del Sahel

-

El cop d’Estat que es va produir ahir a Burkina Faso es cuinava a foc lent des de feia temps davant el descontent­ament creixent dels militars per les condicions en què combaten els grups islamistes i el malestar de l’oposició des que el fins ara president, Roch Marc Christian Kaboré, va ser reelegit a finals del 2020.

La situació és confusa i no se sap qui controla el país. Kaboré va ser arrestat ahir –el seu partit va denunciar un intent fallit d’assassinat– després que diumenge els militars s’amotinessi­n en diverses casernes, exigint el relleu de la cúpula castrense i més recursos per lluitar contra el gihadisme. Una protesta que va tenir un cert suport popular, ja que el descontent­ament al país pel fracàs del Govern a l’hora de derrotar les milícies islàmiques no ha deixat de créixer des del 2015. És el mateix escenari que es va viure a la veïna Mali i que també va acabar amb un cop militar el maig del 2021, molt avalat per la ciutadania.

Burkina Faso, un Estat fallit marcat per l’autoritari­sme i els cops militars, és un dels països més pobres del món, incapaç de controlar el seu territori i les fronteres enfront de l’empenta dels gihadistes, que l’abril de l’any passat van assassinar dos periodiste­s espanyols.

Com altres països de l’Àfrica Occidental –llegiu Mali i el Níger–, Burkina Faso passa un període de greu inestabili­tat política i de frustració i temor de la població davant els avanços de la insurgènci­a vinculada a Al-Qaida i Estat Islàmic. La violència ha causat milers de morts els últims anys i un èxode d’1,5 milions de persones. El conflicte ha provocat el col·lapse econòmic de Burkina i dels seus veïns, i un sentiment antifrancè­s creixent, atès que l’antiga potència colonial va decidir reduir les seves tropes al Sahel després del cop a Mali i la mort del president del Txad, Idriss Déby, l’any passat.

L’augment de la inestabili­tat als països del Sahel és molt preocupant, ja que són estats incapaços de frenar l’avanç islamista per falta de mitjans i de preparació, i París els ha deixat una mica més sols en haver reduït els militars francesos que lluiten sobre el terreny contra el gihadisme i replanteja­r-se l’anomenada operació Barkhane.

Aquest nou cop confirma que l’estabilita­t que semblava assentada a l’Àfrica al segle XXI se n’ha anat en orrir. L’any passat hi va haver alçaments a Mali, el Níger, el Txad, el Sudan i Guinea. La presa del poder pels militars és, en part, fruit d’una gran desil·lusió democràtic­a entre l’opinió pública d’aquests països, de la ineptitud dels seus dirigents civils davant el gihadisme i del descrèdit de les institucio­ns en el poder. ●

El cop d’Estat a Burkina Faso, com d’altres a la regió, no és aliè a l’avanç gihadista

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain