La Vanguardia (Català-1ª edició)

El taló d’Aquil·les de Putin

- Andreu Mas-Colell

És l’economia. Quan als anys vuitanta del segle passat l’URSS va entrar en crisi, a Occident –Europa i els Estats Units– se li va presentar un dilema. Podia ser generós i ajudar a estabilitz­ar una democràcia en una nova federació amb les fronteres de l’URSS. O podia ser implacable amb l’enemic derrotat i deixar que la descomposi­ció avancés fins a la dissolució territoria­l de l’URSS. Va fer el segon. Amb això propiciava que, com així ha estat, Rússia ho visqués com una humiliació, que la seva futura política exterior fos dominada per la pulsió irredempti­sta i que el compromís amb la democràcia fos molt dèbil. Ens vàrem equivocar? Molts –com l’economista Jeffrey Sachs– així ho pensen. Jo no n’estic segur. Sens dubte, la política generosa hauria fet més probable una federació democràtic­a. Però no ho garantia. Una democràcia que per aguantar-se necessita un condiciona­nt extern és una democràcia coixa. Ens hauríem pogut trobar avui amb un altre Putin al capdavant d’una Rússia imperial amb les fronteres de l’URSS. Ara tenim, és cert, una Rússia que és un problema, però hem alliberat uns quants països que han esdevingut democràcie­s –tres de les quals incorporad­es a la UE– i , molt important, l’hem fet més petita.

Rússia té pes al món. L’herència soviètica li ha donat la potència militar, nuclear i cibernètic­a, i el programa de l’espai. La natura, l’extensió territoria­l (la més gran d’entre els estats del món) i unes reserves de gas ara molt valuoses. També pot practicar una política efectiva d’aliances: la convergènc­ia de Rússia amb la Xina no és una bona notícia. Ara bé, en termes econòmics, Rússia és un país de dimensió reduïda, amb una població que és el 31% de l’europea (UE 27), i amb un PIB que supera l’espanyol només en un 15%. No és en absolut una gran potència econòmica. I els conflictes bèl·lics o semibèl·lics no es guanyen sense una balança favorable de força econòmica al darrere. Rússia no es pot permetre un conflicte seriós amb Occident basat en una amenaça militar: no el pot guanyar. En canvi, i afortunada­ment, Occident es pot permetre plantejar el conflicte exclusivam­ent en termes de represàlie­s econòmique­s i d’ajut militar defensiu al país agredit.

Què podem esperar del conflicte a Ucraïna? Una pau segellada en un tractat és improbable perquè Rússia no acceptarà les fronteres internacio­nalment reconegude­s d’Ucraïna. Penso que anem cap a un acord implícit i una pau vigilada construïda sobre: 1) es manté l’statu quo a Crimea i el Donbass; 2) Ucraïna rebrà ajut militar, però no esdevindrà membre de l’OTAN; 3) Rússia ha de respectar la democràcia a Ucraïna; 4) Occident no respectarà el domini rus de Bielorússi­a, però no pretendrà fer-la membre de l’OTAN; 5) els intercanvi­s econòmics, en particular els del gas, es mantenen. Hi ha fragilitat­s en aquest plantejame­nt. El moment de màxima dependènci­a d’Europa respecte del gas rus és ara. És segur que ben abans del 2050 la UE farà grans esforços per diversific­ar proveïdors i per augmentar la seva autosufici­ència energètica, amb implicacio­ns per a l’ús de l’energia nuclear. Ho veig improbable, però si Rússia calcula que és ara o mai i pren accions militars, llavors, caldrà desplegar una resposta econòmica contundent que, em temo, haurà d’incloure la renúncia al gas. ●

Rússia no es pot permetre un conflicte seriós amb Occident basat en una amenaça militar

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain