La Vanguardia (Català-1ª edició)

El nou telescopi espacial James Webb s’acosta a la seva destinació a l’òrbita solar

-

El nou telescopi espacial James Webb de la NASA, dissenyat per oferir una visió sense precedents de les primeres etapes de l’univers, es va acostar ahir al seu espai gravitator­i definitiu d’òrbita al voltant del Sol, a gairebé 1,6 milions de quilòmetre­s de la Terra.

S’espera que el telescopi arribi a la destinació en una posició d’estabilita­t orbital entre la Terra i el Sol coneguda com Lagrange Punt Dos, o L2, un mes després del llançament.

Els propulsors seran activats per enginyers de control de missió a l’Institut de Ciències del Telescopi Espacial a Baltimore, i l’equip farà servir senyals de ràdio per confirmar quan el Webb s’insereixi amb èxit en l’òrbita, segons va explicar Eric Smith, científic del programa de la NASA per a Webb.

Des del seu punt de vista a l’espai, el Webb seguirà un camí especial en alineació constant amb la Terra, mentre el planeta i el telescopi giren al voltant del

Sol en tàndem, cosa que permet un contacte per ràdio ininterrom­put.

En comparació, el telescopi espacial Hubble, el predecesso­r del Webb, de 30 anys, orbita la Terra a 547 km de distància, entrant i sortint de l’ombra del planeta cada 90 minuts. L’atracció combinada del Sol i la Terra a l’òrbita L2 pot mantenir el telescopi fermament al seu lloc, per la qual cosa cal poca empenta addicional dels seus coets per evitar que el Webb es desviï.

Utilitzada per alguns altres satèl·lits de l’espai profund al llarg dels anys, una posició L2 permet quedar en òrbita consumint una “quantitat mínima de combustibl­e”, va explicar Smith.

El centre d’operacions també ha començat a afinar el mirall principal del telescopi, una matriu de 18 segments hexagonals de metall de beril·li recobert d’or que fa 6,5 metres d’ample. El Webb podrà observar a través de núvols de gas i pols a distàncies més grans, més enrere en el temps que el Hubble o qualsevol altre telescopi. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain