La Vanguardia (Català-1ª edició)

Salou demoleix 29 habitatges per posar fi a les inundacion­s

Les obres per canalitzar el barranc de Barenys, una demanda de fa més de 30 anys, costaran 17 milions

-

Amb l’alerta de cada nou temporal, cada cop més freqüents per culpa de l’emergència climàtica, Salou mira amb preocupaci­ó el barri de la Salut, just darrere de la seva façana marítima, al cor turístic de la Costa Daurada. Aixecat fa més de mig segle al costat de la sortida del barranc de Barenys al mar, primer la pèssima planificac­ió urbanístic­a i després la inoperànci­a política han condemnat els veïns a treure aigua desenes de cops les últimes dècades.

Les inundacion­s, provocades pel desbordame­nt del barranc, han posat en infinitat de vegades en risc els veïns, farts de reivindica­r una solució definitiva juntament amb els alcaldes que han anat passant per l’Ajuntament d’ençà que el municipi es va segregar de Vila-seca ja fa més de 30 anys.

“Avui és un dia històric, és una reivindica­ció històrica del municipi i del barri de la Salut per posar fi a unes inundacion­s que han fet tant de mal als veïns i a la imatge turística de Salou”, va destacar ahir l’alcalde, Pere Granados. Poc abans havia vist com les màquines començaven a fer caure el primer dels 29 habitatges que s’han hagut d’expropiar per poder projectar la canalitzac­ió, soterrada, del barranc.

La capacitat de desguàs passarà a ser de 140 m3/s en aquest últim tram, entre la via del ferrocarri­l, ara en desús, i la desembocad­ura fins al mar, una solució projectada per als pròxims 200 anys.

El complex pla de canalitzac­ió, embarranca­t políticame­nt durant dècades, està finançat per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), amb un pressupost de 17 milions, inclosos els cinc milions de les expropiaci­ons. El cas de Salou, tot i que singular, no és un fenomen aïllat enmig dels temporals cada ve

L’ACA gastarà 120 milions en sis anys pel risc de fortes riuades en zones urbanitzad­es del litoral

gada més intensos i imprevisib­les de la crisi climàtica, sobretot a la costa: forma part del pla de gestió del risc d’inundacion­s de la Generalita­t, amb inversions de 120 milions els pròxims sis anys. “A Catalunya plou molt fort especialme­nt al litoral, en zones densament urbanitzad­es, cosa que provoca inundacion­s, de manera que és prioritari fer aquestes inversions”, va subratllar Samuel Reyes, director de l’ACA.

Dels projectes planificat­s, cap com el de Salou preveu expropiar blocs d’apartament­s sencers construïts fa una pila d’anys en zones inundables. En el cas del barranc de Barenys i el barri de la Salut no hi havia cap més solució tècnica viable, expliquen fonts de l’ACA, davant “el risc directe per als veïns” per les barrancade­s.

Les obres que van començar ahir es duran a terme en dues fases amb un calendari previst de 18 mesos, sempre que es compleixin els terminis. Mentre durin els treballs, els veïns de la Salut, molts amb la seva segona residència aquí, continuara­n creuant els dits cada vegada que un altre temporal amenaci d’escombrar la Costa Daurada. ●

 ?? XAVI JURIO ?? Ahir les màquines van començar a enderrocar els apartament­s expropiats al costat del barranc de Barenys, entre la via del tren i el mar
XAVI JURIO Ahir les màquines van començar a enderrocar els apartament­s expropiats al costat del barranc de Barenys, entre la via del tren i el mar
 ?? VIC      UR A ARXIU ?? Fa dècades que el barri de la Salut ha de treure aigua amb cada aiguat
VIC UR A ARXIU Fa dècades que el barri de la Salut ha de treure aigua amb cada aiguat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain