La Vanguardia (Català-1ª edició)

Badalona desencalla el pont sobre el Gorg

Elevar el viaducte de les vies del tren costarà 12 milions i permetrà acabar les obres del canal navegable

-

Un conveni entre l’Ajuntament i Adif, avalat pel Ministeri de Transport, permetrà elevar el viaducte de la via fèrria per avançar en la connexió del canal del Gorg amb el port de Badalona i donar sortida al mar. L’acord va ser subscrit ahir per la ministra Raquel Sánchez i l’alcalde Rubén Guijarro.

El pacte entre les dues administra­cions permet elevar 180 metres les vies del tren perquè el canal del Gorg sigui totalment navegable i connecti amb la infraestru­ctura portuària. L’obra, que fa 20 anys que està projectada, té un cost de 12 milions d’euros, dels quals 8,2 milions els assumeix Marina Badalona, i 3,8 milions, el Consistori.

La circulació ferroviàri­a mentre es construeix el nou viaducte, que entrarà en servei l’estiu del 2024, es desviarà pel costat muntanya i en paral·lel al traçat actual per evitar la interrupci­ó del servei. Els treballs, que es preveu que s’acabin a principis del 2023, inclouen l’adequació de l’espai per desviar les vies provisiona­lment.

Les actuacions previstes també preveuen el dragatge del canal que permetrà crear una làmina d’aigua de 250 metres fent emergir les aigües freàtiques. Així mateix, s’implementa­rà un sistema de recirculac­ió de l’aigua del canal per mantenir la qualitat ambiental de les aigües embassades. Aquest sistema es mantindrà fins i tot després que el canal connecti definitiva­ment amb la dàrsena del port.

En aquest sentit, tractant-se d’una zona on als terrenys s’ha detectat un alt índex de contaminac­ió, a causa de les empreses que antigament poblaven el barri del Gorg, els ecologiste­s han demanat garanties per descontami­nar les aigües i les sorres extretes.

L’empresa excavarà el farcit de sorra i la transporta­rà a un abocador qualificat per a la gestió. Posteriorm­ent, els espais s’ompliran fins a la cota necessària amb la sorra que es dragarà del canal i que pugui ser reaprofita­da, una operació que serà supervisad­a pels organismes ambientals competents.

Després de l’acord, l’alcalde, Rubén Guijarro, va definir el pacte com a “històric” perquè completa una dels obres més importants de l’última dècada. Per la seva part, la ministra Sánchez va reivindica­r que amb això “Badalona tindrà una nova centralita­t”. ●

La sorra dragada del canal passarà un procés d’anàlisi i descontami­nació controlat

 ?? Marca lornM O nRn ?? L’alcalde, Rubén Guijarro, mostra a la ministra, Raquel Sánchez, el plànol del canal del Gorg
Marca lornM O nRn L’alcalde, Rubén Guijarro, mostra a la ministra, Raquel Sánchez, el plànol del canal del Gorg

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain