La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cristina i Iñaki: s’ha acabat el pastís

La infanta i el seu marit emeten un comunicat conjunt de ruptura

- TMEUÁNGRL MLCÁZMR Barce ona

El que no va aconseguir el cas Nóos ho han provocat unes fotografie­s. La infanta Cristina ha donat per acabat el matrimoni amb Iñaki Urdangarin, el jugador d’handbol amb qui es va casar, a Barcelona, el 4 d’octubre del 1997; amb qui ha tingut quatre fills, i al costat del qual va travessar el calvari judicial que va portar a la presó Urdangarin. La infanta Cristina va aguantar les pressions familiars i socials per separar-se del seu marit després de ser imputat per diferents delictes fiscals, però no ha pogut continuar endavant després de l’aparició d’unes fotos del seu marit passejant agafat de la mà d’una altra dona. Un comunicat conjunt va posar ahir fi a una història d’amor i resistènci­a.

Durant mesos i anys, tant el llavors Rei, com la resta de la família i assessors de la Casa Reial, li van demanar que trenqués el matrimoni per preservar la Corona dels excessos del marit, però la infanta Cristina, al·legant un amor i un compromís incondicio­nal, s’hi va resistir i va compartir amb Urdangarin el destí, i fins i tot el banc dels acusats.

El cas Nóos va suposar el primer forat en el prestigi del rei Joan Carles i, per tant, de la Corona, però ni les escenes a la rampa d’accés als jutjats de Palma ni la imatge de la filla i el gendre del

CaNamenP Barcelo a va acollir l’e llaç reial, al !ual va a ar u s "#$%% co vidats llavors Rei al banc dels acusats van provocar la mínima reacció de la infanta Cristina. No es va pronunciar mai, ni va desvincula­r la Casa Reial dels afers privats d’ella i el seu marit, ni tan sols va fer una renúncia simbòlica als seus drets dinàstics. Tot i que és infanta i és a l’ordre de successió perquè és filla de Rei, sí que se li va demanar a la infanta algun gest que no va arribar mai, ni quan l’evidència del delicte va ser ratificada amb una condemna a presó.

Va ser Felip VI qui, com anys després faria amb el seu pare, va haver de prendre mesures retirant a la seva germana el títol de duquessa de Palma. Es trencava la relació institucio­nal i quedava malmesa la relació familiar, tot i que Cristina va anar al 80è aniversari de la reina Sofia i a altres esdevenime­nts familiars.

Cinc dies han passat des que la revista Lecturas va publicar unes fotos fetes l’11 de gener en una platja situada a prop de la població bascofranc­esa de Bidart. Les imatges posaven en evidència que Urdangarin mantenia una relació amb la dona que l’acompanyav­a; una desconegud­a que, en poques hores, va ser identifica­da com a Ainhoa Armentia, de 43 anys, casada i amb dos fills menors, que treballa d’administra­tiva al despatx Imaz y Asociados, de Vitòria, el mateix on Urdangarin exerceix d’assessor, mentre compleix els requisits del seu règim penitencia­ri obert.

El tsunami es va desfermar aquell mateix dimecres, i va evidenciar que entre Cristina i Iñaki s’hi havia col·locat una tercera persona i un abisme. Ningú de l’entorn de la parella no sospitava de la nova relació d’Urdangarin, però l’aparició de les fotos, i el consegüent afront públic, ja anunciava que el matrimoni no podria pas resistir sota aquella pressió.

Poques hores després de l’apa

c

 ?? DOMI IQUE F ??
DOMI IQUE F
 ?? M.H.DE LEO  / EFE ??
M.H.DE LEO / EFE
 ?? ??
 ?? JnU    c ??
JnU c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain