La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una visió sexual i fetitxista de la moda

-

Agosarat, sexual i polèmic. Thierry Mugler va ser un dels modistes més revolucion­aris dels vuitanta gràcies a la seva mirada poc convencion­al de la dona. El dissenyado­r francès, que ha mort “per causes naturals” als 73 anys, segons va informar ahir la seva firma homònima en un comunicat, deixa al darrere un llegat que continua molt present avui amb de celebritie­s com Cardi B o Kim Kardashian.

Si es pensa en la dona Mugler, de seguida ve al cap un vestit cenyit de vinil i làtex, unes espatlles molt accentuade­s, un escot de vertigen i una microcintu­ra encotillad­a. Aquest va ser el seu segell d’identitat transgress­or que ha mantingut la vigència durant més de quatre dècades.

La mort inesperada diumenge de l’home que va dignificar materials que només es trobaven als sex shops deixa òrfena una indústria que fa unes setmanes s’acomiadava d’un altre històric, el dissenyado­r Nino Cerruti.

Nascut a Estrasburg en el si d’una família burgesa el 1948, Thierry Mugler va arribar a París amb només 20 anys, després de provar sort com a ballarí clàssic a l’òpera d’Estrasburg durant sis llargs anys. Va ser a la capital francesa on va descobrir l’afany per la moda i va començar el seu camí amb la seva primera marca, que va anomenar Café de Paris, el 1973, un any abans de fundar la seva gran companyia Thierry Mugler, que s’ha mantingut fins avui. Al seu currículum hi figuren noms de la cultura pop actual com Beyoncé, Lady Gaga, Cardi B o Kim Kardashian, però abans n’hi va haver d’altres, com els cantants David Bowie i Diana Ross, o l’actriu Sharon Stone.

Durant la dècada dels setanta es va erigir com un dels pioners a fer de les desfilades un gran espectacle de més d’una hora.

Aleshores li van criticar que sexualitza­va les dones fins al punt de reduir-les a mers objectes. No va acceptar mai aquesta crítica, ja que per a ell els seus dissenys situaven la dona com a subjecte sexual dominant.

Després de convertir-se en un creador de renom com a modista, es va embarcar en la creació de perfums. Va aconseguir el seu primer èxit amb Angel, una

La dona Mugler vesteix un cenyit vestit de làtex, d’espatlles molt accentuade­s i escot de vertigen

fragància que es va llançar el 1992 i va competir pel primer lloc en vendes amb el mític N°5 de Chanel.

Mugler es va retirar de la moda el 2002, però el seu llegat ha continuat molt present a les catifes vermelles de tot el món. Queden per a la història creacions com el body d’insectes i estampats de lleopard que portava Beyoncé, el maxibarret que passejava Lady Gaga o les transparèn­cies i tires de Cindy Crawford o Naomi Campbell.

 ?? MARTIN OUELLET-DIOTTE / AFP ??
MARTIN OUELLET-DIOTTE / AFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain