La Vanguardia (Català-1ª edició)

Víctor Sánchez explora les pors d’una ‘família perfecta’ a ‘La casa del dolor’, al TNC

-

“És més dolorosa la desaparici­ó que la mort d’un fill”. Amb aquesta afirmació, el dramaturg valencià Víctor Sánchez Rodríguez escriu i dirigeix La casa del dolor, que s’estrena dimecres a la Sala Petita del TNC. Aquesta història de pors, pròpies i projectade­s en el fill predilecte, parteix d’un fet que trastoca el dia a dia d’una família benestant, aparentmen­t perfecta. Pol Monen, Lina Lambert, Júlia Genís, Carles Sanjaime, Antonio Escámez i Amparo

Fernández són els intèrprets.

La família espera en Juli, el fill admirat que s’acaba de graduar en piano, el primer de la promoció, per celebrar-ho plegats. “Tota la família diposita en ell uns desitjos i esperances. Però en Juli avisa que es retardarà, que no l’esperin”, explica l’autor. És aleshores quan esclaten les pors. “Allò que ens fa mal de la nostra relació amb els altres té a veure amb els nostres dolors i les nostres frustracio­ns”.

L’actriu Lina Lambert afegeix: “Tothom està fascinat amb el personatge, però a ningú li importa la persona que hi ha al darrere. Hem de pensar que això és molt perillós, i avui dia li passa a molta gent”.

El pare, la mare, la germana bessona, “de qui ningú no espera res”, com refereix Júlia Genís, l’actriu que interpreta la Júlia, formen “una família no només benestant, sinó elevada, envoltada de cultura, poesia, art, i ens endinsem en els intestins –descriu Sánchez Rodríguez–. El pare va a la recerca del fill i això el porta als seus pitjors malsons. És una persona sola i amb una masculinit­at molt tòxica. La mare busca consol i ajuda en una psicòloga. I la Júlia es queda a casa. No pot créixer per l’ombra d’en Juli. Ella és més l’ovella negra”. Són “camins d’expiació i autoconeix­ement”.

La casa del dolor és una producció del TNC, amb la col·laboració de l’Institut Valencià de Cultura, i s’emmarca en el cicle 3D, de producció de dramatúrgi­a catalana contemporà­nia, que la directora del TNC ha impulsat. Carme Portaceli va voler subratllar, en la roda de premsa, la col·laboració amb un autor valencià, a qui ella va convidar a participar, i els acords amb el País Valencià, les Balears i Andorra, per impulsar projectes com aquest. “Que sigui normal que treballem un equip valencià i català junts”, va concloure l’actor Carles Sanjaime. ●

 ?? MLSaM eULNO ?? Una imatge de La casa del dolor, de Víctor Sánchez Rodríguez
MLSaM eULNO Una imatge de La casa del dolor, de Víctor Sánchez Rodríguez

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain