La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Senyor, lliuri la pancarta i les samarretes”

L’Open d’Austràlia apaivaga les protestes per Peng Shuai, tennista xinesa

- R E S U LTATS D E V U I T E N S D E F I N A L

Des de fa setmanes, continuem sense saber res de Peng Shuai. Alguns, segons sembla, pretenen que així continuï tot.

Peng Shuai (36) és una tennista xinesa, possibleme­nt la millor especialis­ta en dobles que ha tingut aquest país.

I ara mateix no sabem on es troba.

És cert, en alguns moments ha aparegut esporàdica­ment, en breus fogonades, en actes socials i fins i tot amb el gegant Yao Ming, el millor jugador de bàsquet que ha donat la Xina. Però després, res. On és? Què se n’ha fet? (Peng Shuai és fora d’escena des d’inicis de novembre, quan vam saber que

Zhang Ghaoli, exvicepres­ident xinès i membre d’alt rang del Partit Comunista Xinès, podria haver abusat sexualment d’ella; ella mateixa ho havia denunciat.)

Aquests dies a Melbourne, escenari de l’Open d’Austràlia, un activista pels drets humans ha volgut recordar la tennista xinesa.

“Where is Peng Shuai?” (On és Peng Shuai?), deien la pancarta i la samarreta que duia Drew Pavlou en una pista menor, durant un entrenamen­t de Naomi Osaka, una de les veus més crítiques en el cas Peng Shuai.

El vídeo està circulant a les xarxes socials: un guàrdia de seguretat del torneig li confisca la pancarta a l’activista, que li pregunta el perquè.

–Quin és el motiu de la confiscaci­ó? –li pregunta Drew Pavlou.

–No puc dir-li res més. Pot preguntar a Tennis Australia. Però li diré que les condicions d’entrada al nostre recinte prohibeixe­n la roba i cartells que siguin comercials o polítics –li contesta l’empleat.

–Llavors, des del seu punt de vista i el de Tennis Australia, el cas Peng Shuai és un afer polític, oi? –continua l’activista.

–Sí –replica l’empleat, que va un pas més enllà i demana al grup d’activistes que es treguin les samarretes que porten el mateix missatge. Després, compareix la policia. –Tennis Australia ha establert unes regles i s’han d’obeir –diuen ara els agents, que es planten i no pensen moure’s del guió.

Tennis Australia diu que considera “una prioritat” la seguretat de Peng Shuai, però defensa la confiscaci­ó de les samarretes i les pancartes:

–Continuare­m treballant amb la WTA i la comunitat global del tennis per aclarir millor la seva situació i farem tot el que sigui possible per preservar el seu benestar”, diu l’organitzac­ió de l’Open d’Austràlia.

Un dia més tard, Drew Pavlou penja una altra entrada a les xarxes socials per mirar d’anunciar que ha recaptat gairebé 4.000 dòlars (uns 3.500 euros) en dotze hores i que amb això imprimirà milers de samarretes que repartirà, de franc, entre els espectador­s de Melbourne, amb el missatge:

“Where is Peng Shuai?”. Martina Navratilov­a, mite del tennis, diu que Tennis Australia és “covard davant la Xina”. ●

No se sap gaire res de Peng des del novembre, quan va denunciar que un dirigent xinès l’havia violada

 ?? REU
 HEtA
a I ESE ?? Medvédev va superar ahir Cressy
REU HEtA a I ESE Medvédev va superar ahir Cressy

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain