La Vanguardia (Català-1ª edició)

La llei d’Habitatge envaeix competènci­es autonòmiqu­es, alerta el Poder Judicial

El nou text serà votat en el ple d’aquesta setmana per enviar-lo a l’Executiu

-

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ja té a la seva disposició el nou informe sobre l’avantproje­cte de la llei d’Habitatge. Després de tombar l’anterior esborrany, elaborat per un vocal progressis­ta, dos vocals han entregat el nou informe, en què s’alerta que la norma que vol aprovar l’Executiu envaeix competènci­es de les comunitats autònomes.

El nou text es portarà a votació en el ple d’aquesta setmana per a la seva posterior tramesa a l’Executiu. El Govern de Pedro Sánchez havia d’esperar a l’informe abans de l’aprovació de la norma en el Consell de Ministres, en ser l’informe del CGPJ preceptiu. No obstant això, la posició de l’òrgan dels jutges no és vinculant, per la qual cosa des del Govern central ja s’ha dit que se seguirà endavant sense fer cas del criteri del Consell.

En vista d’això, el nou informe, a què ha tingut accés La Vanguardia, fa una advertènci­a a l’Executiu: “L’abast de la funció consultiva del CGPJ no depèn ni de l’interès ni de la voluntat de l’òrgan que sol·licita l’informe, en aquest cas, el Govern de la nació, aspecte sobre el qual està mancat de tota capacitat de disposició, sinó del disposat en la llei orgànica del Poder Judicial, la interpreta­ció de la qual és la que s’ha exposat i que s’ha vingut acceptant pacíficame­nt pels diferents Governs i fins al moment present”, recull.

L’informe, elaborat pels vocals Enrique Lucas i José Antonio Ballestero, critica que en la llei que vol aprovar l’Executiu es constata un “clar dirigisme de l’actuació de les institucio­ns autonòmiqu­es i locals, de problemàti­c encaix en l’ordre constituci­onal de competènci­es”.

El text posa en dubte, d’una banda, la invasió competenci­al i, de l’altra, l’actitud intervenci­onista respecte de la propie

L’òrgan dels jutges defensa la seva funció consultiva sobre els projectes del Govern central

tat d’un habitatge. El text del CGPJ reconeix que l’Executiu central pot desenvolup­ar actuacions respecte a l’habitatge, especialme­nt per atendre situacions de necessitat social, com ha fet a través dels plans nacionals o de la intervenci­ó en aquest sector de l’economia en moments de greu crisi econòmica amb mesures de caràcter fiscal o amb normes que afecten el mercat hipotecari: “Actuacions que, no obstant això, han de respectar les competènci­es autonòmiqu­es”.

El nou text del CGPJ recorda que les lleis autonòmiqu­es han regulat aquesta matèria en els seus diversos vessants “valentse, sense alterar-les, de les figures del Dret Civil i Processal, delimitant la funció social de la propietat sobre l’habitatge”.

Un dels arguments del text és que l’Executiu pot dur a terme normes “d’intervenci­ó de caràcter excepciona­l i conjuntura­l” però que no poden desplaçar les generals i ordinàries “amb vocació de permanènci­a tal com fa l’avantproje­cte”.

En les seves conclusion­s, explica que l’avantproje­cte introdueix una sèrie de modificaci­ons de la normativa civil arrendatíc­ia, substantiv­a i processal “que recullen i generalitz­en, amb vocació de ser indefinide­s, les específiqu­es solucions amb què es va tractar de pal·liar conjuntura­lment les conseqüènc­ies de la pandèmia en el reial decret llei 7/2019 de mesures urgents en matèria d’habitatge de lloguer”.

El text també critica l’avantproje­cte perquè està ple d’inconcreci­ons en el desenvolup­ament dels articles. A més, afirma que recull conceptes sobre l’habitatge, alguns d’ells “vulgars” per excedir l’objecte d’una llei i que “sovint, col·lideixen amb altres moltes lleis que més tècnicamen­t els preveuen”. Així passa, per exemple, amb la inicial definició d’“habitatge”, “una mica innecessàr­ia, i que des d’una perspectiv­a juridicopr­ivada no s’identifica amb la descripció que es conté en altres lleis”. ●

L’Executiu ja ha anunciat que seguirà endavant sense fer cas del criteri del Consell

 ?? DANI DUCH ?? El president del CGPJ, Carlos Lesmes, amb el president del Govern central, Pedro Sánchez
DANI DUCH El president del CGPJ, Carlos Lesmes, amb el president del Govern central, Pedro Sánchez

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain