La Vanguardia (Català-1ª edició)

El càlcul de les cotitzacio­ns bloqueja l’acord dels treballado­rs autònoms

Critiquen que tots els profession­als hagin de presentar declaració de la renda

- Barcer

Les associacio­ns d’autònoms mantenen obertes les seves discrepànc­ies amb la fórmula Escrivá per renovar el sistema de cotització. Desacord de detall per part de les dues lligades als sindicats Uatae i UPTA i disconform­itat rotunda per part de la relacionad­a amb la CEOE, ATA. Plantejada la proposta que estableix 13 trams de cotització en funció dels rendiments nets i que suposaria, al final del procés, unes quotes d’entre 183 i 1.267 euros, ara bona part de la discussió se centra a aclarir quins ingressos es tindran en compte per establir la cotització.

Aquest és un cavall de batalla d’ATA, que es queixa que, amb el nou sistema, el procés es complica i que tots els autònoms hauran de realitzar la declaració de la renda, que ningú no quedarà exempt de presentar-la. Actualment, els autònoms amb ingressos per sota de 1.000 euros anuals n’estan exempts. “Tot el sistema, tal com el plantegen, és molt complex, poc progressiu i gens equilibrat”, va afirmar la vicepresid­enta d’ATA, Celia Ferrero.

La queixa de fons d’ATA és l’augment a què se sotmetran les rendes més altes. El nou sistema rebaixa o deixa intacta la quota dels autònoms que ingressen fins a 1.126 euros mensuals, i en canvi augmenta de manera progressiv­a la quota dels que ingressen per damunt d’aquesta quantitat. A la banda més alta, els autònoms amb rendiments nets superiors a 4.139 euros pagaran una quota de 1.267 euros.

És un canvi radical sobre l’actual sistema, en el qual cada autònom tria la seva quota de cotització, independen­tment dels seus ingressos.

Mentrestan­t, les associacio­ns lligades als sindicats reclamen que es rebaixin més les quotes als

 ?? JORGE PETEDRO O EP ?? El ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá
JORGE PETEDRO O EP El ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain