La Vanguardia (Català-1ª edició)

Brussel·les desatén la proposta dels seus experts en energia verda

Els assessors rebutgen incloure el gas natural i les plantes nuclears

- MadriJORa

Els experts que assessoren la Comissió Europea rebutgen que les inversions en gas natural i plantes nuclears puguin ser catalogade­s com a “verdes”, com proposa l’Executiu comunitari. En un informe entregat a la Comissió, la Plataforma de Finances Sostenible­s afirma que la proposta comunitàri­a “no està en línia amb el reglament” sobre taxonomia aprovat per la Comissió Europea el juny del 2020.

Al document difós, aquesta plataforma indica que aquestes dues tecnologie­s no garanteixe­n el compliment del principi segons el qual no s’ha d’ocasionar cap mal significat­iu sobre el medi ambient o als recursos naturals. S’invoquen també les finances sostenible­s que s’han de basar en evidències científiqu­es concloents.

En el cas de l’energia nuclear, es reconeix que aquesta ja forma part del sistema d’energia de transició perquè té emissions properes a zero, però apunten al seu taló d’Aquil·les: cap país no ha aconseguit construir instal·lacions definitive­s per a l’emmagatzem­ament de residus d’alta activitat.

Respecte a les plantes de gas, es reconeixen les millores que pot suposar respecte a la substituci­ó del carbó, però s’assenyala que no garanteixi­n una contribuci­ó a la mitigació del canvi climàtic congruent amb l’objectiu de frenar l’escalfamen­t a 1,5 ºC. El document qüestiona que l’Executiu comunitari vulgui avalar inversions en plantes de gas natural fins al 2030 amb nivells d’emissions de 270 grams de CO /kWh i aposten per reduir la xifra a 100 grams.

El debat sobre la taxonomia és clau per definir les orientacio­ns de les inversions cap a una economia descarboni­tzada i congruent amb l’Acord de París contra el canvi climàtic. El reglament és un sistema de classifica­ció de la UE encarregat de fixar la llista d’activitats “sostenible­s” i, per tant, és decisiu per orientar el finançamen­t privat o la qualitat dels bons verds (la primera gran emissió de deute que emprendrà la Comissió Europea), de la qual al seu torn pengen els fons Next Generation. A més, incidirà sobre el reglament europeu que classifica­rà i divulgarà els productes financers i li posarà l’etiqueta de sostenible­s.

La proposta de Brussel·les divideix els 27. França capitaneja la inclusió de les nuclears com a energia sostenible en la classifica­ció europea, mentre que Alemanya vol introduir el gas.

Espanya, Àustria, Dinamarca i Luxemburg van publicar la setmana passada una declaració conjunta en què alertaven que cap de les dues energies “no compleix els criteris científics i legals per ser considerad­a sostenible” i apuntaven que incloure-les en la taxonomia verda europea “posa en risc la transició energètica a la Unió Europea i a escala global”.

És poc probable que l’informe de la Plataforma faci descarrila­r els ajustos planificat­s. Per imposar el veto, s’haurien de reunir 20 dels 27 estats membres de la UE i que represente­n no menys del 65% de la població del bloc.

El Govern espanyol té previst aplicar “la taxonomia més estricta” en la seva emissió de deute, com ja va fer en l’emissió de deute d’abans de l’estiu, segons va saber aquest diari. ●

 ?? GERPRT /  R   G ?? La central nuclear de Trillo, a Guadalajar­a, a la vora del Tajo
GERPRT / R G La central nuclear de Trillo, a Guadalajar­a, a la vora del Tajo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain