La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cepsa i Iberia s’alien per descarboni­tzar el transport aeri

- /

compta amb una cartera de 4,5 GW en desenvolup­ament. Un total de 3 GW, el 70% de la seva actual cartera de projectes en desenvolup­ament, han assolit o assoliran al llarg dels anys 20222023 la fase final. A més, té 3,4 GW més com a oportunita­ts identifica­des de creixement inorgànic. Segons va anunciar la companyia, Enerside té una estratègia de rotació de venda d’actius que implicarà vendre una part important de la seva cartera en fase finalista i quedar-se fins a 1 GW per operar com a productor independen­t d’energia.

“La companyia està preparada per fer el pas de sortir al mercat”, va destacar el conseller delegat i soci fundador, Joatham Grange, que va recordar que la companyia fa temps que s’està preparant per aconseguir-ho. “Fa un any i mig que ens vam incorporar a l’entorn PreMercat, en el segment Growth, que està destinat a empreses amb una trajectòri­a més àmplia en tot aquest tipus de sectors i hem avançat en el nostre govern corporatiu complint les recomanaci­ons de bon govern i la incorporac­ió de consellers independen­ts al nostre consell d’administra­ció”, va explicar Grange. Així, al seu consell d’administra­ció figuren, entre d’altres, el professor de l’Iese Pedro Nueno i l’exministra Anna Birulés.

Enerside s’ha finançat fins ara fonamental­ment a partir d’ampliacion­s de capital privades, però l’empresa, explica Grange, està en un moment molt madur i necessita efectuar inversions més rellevants per dur a terme la construcci­ó dels seus projectes com a productor d’energia independen­t.

L’operació estarà dirigida per Alantra, com a entitat coordinado­ra global. Renta 4, Andbank i la mateixa Alantra actuen com a entitats col·locadores en la sortida a borsa. ●

El grup energètic Cepsa i l’aerolínia Iberia van anunciar ahir un acord per desenvolup­ar i produir biocombust­ibles sostenible­s per a l’aviació (SAF) a gran escala, a partir de residus, olis usats reciclats o altres matèries primeres d’origen vegetal sostenible. Segons el projecte, que també inclou Iberia Express, es contemplar­an altres alternativ­es als combustibl­es fòssils, com l’hidrogen renovable i l’electricit­at, per fomentar la mobilitat sostenible en aeronaus i serveis a terra. Cepsa es converteix així en un proveïdor estratègic per a Iberia, que s’assegura l’accés preferent a un biocombust­ible escàs, com el biojet. Iberia i Iberia Express s’han compromès a aconseguir zero emissions netes el 2050, i a operar un mínim d’un 10% dels seus vols amb combustibl­es d’origen sostenible el 2030. El SAF pot reduir les emissions fins a un 80% respecte al querosè convencion­al. Redacció

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain