La Vanguardia (Català-1ª edició)

La subhasta del dolor aliè

Un cirurgià francès penja a la xarxa la radiografi­a d’una víctima del terrorisme

- AaríS CorrMS oOSa/

El desvergony­iment i el frau no s’aturen davant les situacions tràgiques i el dolor humà. Després dels atemptats gihadistes de París del 13 de novembre del 2015, una de les jornades més negres de la història de França, van aparèixer falses víctimes que van provar de cobrar indemnitza­cions de l’Estat. El que fins ara no s’havia produït és penjar a internet, en un lloc de subhastes, la radiografi­a del braç d’una de les superviven­ts, una dona jove que assistia al concert a la sala Bataclan, en què es veu una bala de fusell kalàixniko­v incrustada .

El protagonis­ta d’aquesta innoble acció és un conegut cirurgià ortopèdic i traumatòle­g, el professor Emmanuel Masmejean, que exerceix a l’hospital europeu George Pompidou de la capital francesa, un centre del sistema de sanitat públic. Masmejean, membre de diverses associacio­ns profession­als de prestigi, com l’Acadèmia Nacional de Cirurgia, ha acabat reconeixen­t el greu error comès, “una estupidesa”, encara que es va declarar sorprès per la polèmica creada des que el mitjà digital Mediapart va revelar la notícia dissabte.

La radiografi­a va ser penjada en una plataforma especialit­zada, OpenSea, on es poden vendre i comprar actius criptogràf­ics que són, en teoria, únics i irrepetibl­es, basats en béns virtuals o reals, els anomenats NTF ( non-fungible tokens) en l’argot del sector. Es tracta d’una de les noves possibilit­ats a l’abast de col·leccionist­es i especulado­rs, que utilitzen la tecnologia blockchain, lligada a criptomone­des com la bitcoin.

Masmejean va valorar la radiografi­a en 2.450 euros, tot i que, segons va dir a posteriori, no tenia intenció de vendre-la, i, en efecte, no ho va fer. El cirurgià va assegurar haver volgut simplement fer un experiment, amb “vocació pedagògica”, per mostrar que es pot penjar un document mèdic i existeix traçabilit­at. Segons Masmejean, l’assaig exigia fixar un preu. En declaracio­ns a diversos mitjans de comunicaci­ó, va lamentar la seva conducta, però va dir que no entenia l’enrenou, ja que, segons ell, a Instagram i Facebook circulen milers de fotos de radiografi­es fetes per la sanitat pública. “El problema és que el 99% de la població no sap el que és la blockchain”, es va justificar.

Aquestes explicacio­ns no van convèncer gens les associacio­ns de víctimes dels atemptats ni tampoc el director general de la xarxa d’hospitals públics de París (AP-HP), Martin Hirsch, molt amoïnat pel desprestig­i que un fet d’aquesta naturalesa suposa per al sector.

L’associació 13onze15 va condemnar amb fermesa “tot acte que atempti contra la memòria de les víctimes”. “Es tracta d’un acte odiós i repulsiu, però sabem que és aïllat i no representa la feina realitzada pels profession­als de sanitat de l’AP-HP, en qui dipositem tota la confiança”.

L’organitzac­ió Life for Paris, que agrupa 650 víctimes i familiars dels atemptats, va denunciar “l’estupidesa i l’avarícia d’un metge que visiblemen­t va oblidar el codi deontològi­c i sembla desproveït del seny i l’empatia més elementals”.

Per part dels hospitals parisencs, Martin Hirsch va enviar un missatge a tot el personal que treballa sota les seves ordres, més de 100.000 profession­als, en el qual va destacar “la gravetat excepciona­l” de l’“acte escandalós” comès pel cirurgià. Hirsch va recordar que la posada a la venda a internet de la radiografi­a d’una pacient és un fet contrari a la deontologi­a, qüestiona el secret mèdic i va contra els valors de l’AP-HP i del servei públic”. “Un comportame­nt d’aquesta índole és indigne i fereix la nostra concepció del servei públic –va afegir el director–. Seria escandalós en qualsevol circumstàn­cia i per a qualsevol pacient, però adquireix una rellevànci­a encara més abjecta en el context del procés (judicial) en curs i el que han patit les víctimes dels atemptats”. Hirsch va anunciar una denúncia i mesures disciplinà­ries. La Fiscalia de París va obrir ahir una investigac­ió per

Indignació amb el metge que va posar preu a la imatge d’una bala de kalàixniko­v incrustada en un braç

presumpta “violació de secret profession­al”.

L’advocat de la víctima implicada en el cas va dir que estava “totalment commociona­da” pel que havia passat, sobretot pel fet que el cirurgià, parlant amb la premsa, hagués comentat sense cap pudor circumstàn­cies personals, com el fet que el seu nòvio va morir en l’atemptat, un detall que permetia identifica­r-la amb facilitat.

 ?? FBar caeaA o anA ??
FBar caeaA o anA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain