La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez intenta contenir una altra espiral de tensió a la coalició de Govern

Els suports a la reforma laboral i la llei d’Habitatge obren nous recels a UP

- JUAN CARLOS MERINO PEDRO VALLÍN

“No hi ha tensió entre els membres de la coalició de Govern”, conclouen a la Moncloa, malgrat la successió de xocs estratègic­s entre el PSOE i Unides Podem per la posició davant la crisi amb Rússia, els suports per convalidar la reforma laboral o l’abast final de la llei d’Habitatge.

L’equip de Pedro Sánchez destaca així que la coalició està perfectame­nt greixada i alineada al Consell de Ministres per continuar avançant en el programa reformista –ahir, per exemple, amb l’aprovació de la revaloritz­ació de les pensions–, malgrat que de portes enfora augmenti el soroll de les polèmiques.

“No està justificat el temor d’Unides Podem”, contesten a la Moncloa davant els recels expressats per la formació lila sobre la presumpta disposició del PSOE a alterar l’essència de la futura llei d’Habitatge, després de l’informe negatiu que s’espera del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i davant l’amenaça d’un eventual canvi en els suports parlamenta­ris de l’Executiu. “El Govern fa lleis constituci­onals”, defensen, davant la previsió que l’òrgan de govern dels jutges qüestioni una invasió competenci­al de la norma en la legislació autonòmica.

Però la ministra de Drets Socials i secretària general de Podem, Ione Belarra, va expressar ahir que aquesta qüestió l’amoïna, i va anunciar que emprendrà una ronda de contactes amb les organitzac­ions socials per preservar la llei d’Habitatge tal com va aprovar en primera lectura el Consell de Ministres. I la portaveu de l’Executiu, la socialista Isabel Rodríguez, va reafirmar al seu torn el compromís de garantir l’accés a l’habitatge, sobretot dels joves. “I d’aquests compromiso­s no ens en mourem pas”, va concloure.

A Unides Podem també critiquen que el PSOE estigui disposat a jugar la carta de Ciutadans per convalidar la reforma laboral al Congrés, davant les resistènci­es d’ERC i el PNB. Però a la Moncloa adverteixe­n que l’objectiu compartit pels socis de la coalició és idèntic: preservar la reforma acordada amb empresaris i sindicats. “El Govern espanyol no preveu cap altre escenari que el de convalidar la reforma laboral”, va advertir la ministra portaveu, que va recordar, a més, que la norma ja està en vigor.

Sense voler entrar en “especulaci­ons” sobre els suports que s’estan negociant per aconseguir aquesta convalidac­ió, a la Moncloa prioritzen l’objectiu: “Han de sortir els números. Ens queda una setmana i es tracta que hi hagi prou vots”, al·leguen, sense descartar el suport de Ciutadans, malgrat que el PSOE també busca el suport d’ERC i el PNB.

El president de l’Euskadi Buru Batzar (EBB) del PNB, Andoni Ortuzar, ahir tornava a parlar de la situació, entrevista­t a Onda Cero, i es preguntava si el PSOE té clares les seves aliances estratègiq­ues, per tal com sembla disposat a tancar acords amb “els que ens anomenen patuleia”, en referència a Ciutadans. Ortuzar recordava que el PNB assumeix el text pactat per la taula del diàleg social i s’ha abstingut de mirar d’introduir-hi canvis, però no renuncia al fet que es respecti l’espai de diàleg social basc, única condició que posen per donar-hi suport. I va insistir en el litigi que mantenen amb el ministre d’Inclusió, José Luis Escrivá, per haver-se negat a complir el que s’havia pactat pel que fa a la gestió de l’ingrés mínim vital.

Joan Baldoví, portaveu de

Asens beneeix el “canvi de to” del PSOE amb la crisi d’Ucraïna i diu que ja “no hi ha discrepànc­ia”

Ortuzar i Baldoví retreuen als socialiste­s l’acostament a Cs i temen pel futur de la legislatur­a

Compromís, que sí que està disposat a donar suport a la reforma laboral, també alertava ahir el PSOE sobre la possibilit­at de canviar d’aliats i censurava expressame­nt “les picades d’ullet a Ciutadans”, una situació que els incomoda i creuen que compromet la legislatur­a, tot i que no va voler resoldre si aquest gir dels suports modificari­a la seva posició en la convalidac­ió de la reforma laboral.

Mentrestan­t, la vicepresid­enta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, posa en marxa avui dues jornades a Catalunya, on es reunirà amb patronal i treballado­rs de diferents sectors, incloent-hi els de Seat, a qui explicarà les bondats de la reforma laboral. A la seva visita a Catalunya la seguirà la dels secretaris generals de CC.OO. i UGT, Unai Sordo i Pepe Álvarez, en una setmana que trasllada pressió extra sobre ERC, que continua en el vot negatiu, tot i que negociant.

On els socis de Govern van fumar la pipa de la pau és en la crisi d’Ucraïna. El president del grup confederal d’Unides Podem, Jaume Asens, va celebrar el “canvi de to” dels socialiste­s, que han passat de parlar “de fragates a parlar de distensió”, cosa que significa que “ja no hi ha discrepànc­ia”. A la Moncloa, tot i això, defensen que “la posició del Govern espanyol no ha canviat en cap moment”. ●

 ?? EP ?? La portaveu del Govern central, la socialista Isabel Rodríguez, ahir a la Moncloa després de la reunió del Consell de Ministres
EP La portaveu del Govern central, la socialista Isabel Rodríguez, ahir a la Moncloa després de la reunió del Consell de Ministres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain